31 Mayıs 2011 Salı

Mısır nasıl patlatılır

Malzeme : Kişi başına bir avuç mısır
                 1 çay kaşığı tuz 
                 1 tatlı kaşığı sıvı yağ
Yapılışı : Çukur bir tencereye bütün malzemeleri koyup ocağı yakın. Sürekli karıştırarak ilk mısırın patlamasını bekleyin, ilk patlamadan sonra kapağı kapatıp ocağı kısın. 2-3 dakikada hepsi patlamış olur. Patlama sesi gelmiyorsa artık bitmiş demektir. Servis yapabilirsiniz.

Arnavut Ciğeri Nasıl Yapılır

Malzeme : 1 kg Ciğer
                 1 büyük kuru soğan
                 1 çay kaşığı karbonat
                 tuz, karabiber, kırmızı biber, un
Yapılışı :  Ciğer alırken kasabınıza rica edin zarını ve damarlarını iyice temizlesin. Küp küp doğradığınız ciğerleri süzgece koyup iyice süzülmesini bekleyin. İçine 1 soğanı iri iri doğrayın. 2 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı kırmızı biber, bir çay kaşığı karabiber,1 çay kaşığı da karbonat koyup iyice karıştırın ve bu terbiye ile 1-2 saat bekletin. Daha sonra bol miktarda un ekleyip iri delikli süzgeçte iyice sallayıp soğanların alta dökülmesini sağlayın. Kızgın yağın içinde 2-3 dakika kızartıp çıkarın.
       Kâğıt havlu serilmiş bir servis tabağına alın, yanında kızarmış patates ve sumaklı maydanozlu soğan salatası ile servis yapın.

Bisküvi Nasıl Yapılır

Malzeme :  275 gr. un
                 250 gr. kaşar peyniri

                 220 gr. tereyağı
                  2 adet yumurta
Yapılışı : Un hamur tahtasına elenir. Tereyağı ile kıyılır. Rende­lenmiş kaşar peyniri ve biraz tuz konur. Yoğurulur. Yapılan hamur ikiye ayrılır. Her bir parçası 4 mm. inceliğinde açı­lır. Kibrit çöpü kalınlığında kesilir. Bir tepsiye konur. Üzerine bir yumurta sarısı sürülür ve susam veya çörekotu serpilerek orta ısıdaki fırında pişirilir.

Kuymak (Muhlama, Mıhlama ) nasıl yapılır

Malzeme :  200 gram tereyağı
                 2 su bardağı mısır unu
                 3 su bardağı süt
                 Yarım kg. telli peynir ya da eritme peynir ya da yayla peyniri

Yapılışı : Telli peynir almışsanız ayırmanıza gerek yok, fakat eritme peynir veya yayla peyniri  ise  bölebilirsiniz.Tereyağı ve mısır ununu kavurmakla işe başlayın 10 dk. mısır ununun rengi dönene kadar kavurun.Mısır unu bir güzel kavrulduktan sonra 3 su bardağı süt ekleyin ve bütün malzemeler fokurdamaya başlayınca peynirleri yavaş yavaş ilave edin. Bir yandan da karıştırın ve peynirin kuymağın içinde erimesini sağlayın.

Peyniride ekledikten sonra kuymağı kısa bir süre kendi haline bırakabiliriz. Tereyağı üste çıkıp kendini gösterdiğinde artık yemeye hazır hale geldi demektir.

Kuymağı kesinlikle sıcak olarak ve yanında ayranla yemenizi tavsiye ederim.

30 Mayıs 2011 Pazartesi

Biberli Ekmek Tarifi

Malzeme : 1 kg kırmızı salçalık biber
                 1 çorba kaşığı biber salçası
                 4-5 tane kuru soğan
                 1 çay bardağı sıvı yağ
                 500 gram un
                 1 paket maya
                 Tuz, susam ve çörek otu
Yapılışı : Unu bir  kabın içine koyup üzerine 2 çay kaşığı tuz, maya ve 1 çay kaşığı şeker ilave edip ılık suyla yoğurun. Çok yumuşak hatta cıvık denecek kadar yumuşak bir hamur yapın. Kapağını kapatıp mayalanması için ılık bir yerde bekletin.
              Hamur mayalanırken, harcını hazırlayın. Biberleri ve soğanları temizleyip ince ince kıyın veya rondodan geçirin üzerine salçayı, sıvıyağı ve tuzu ilave edip iyice karıştırın. Mayalanan hamurun yarısını margarinle yağladığınız tepsiye döküp yağlı ellerinizle iyice yayın, üzerine harç koyup onuda yayın daha sonra susam ve çörek otu serpiştirip fırına sürün. Altı kızarıncaya kadar pişirin. Altı kızardığında üstüde pişmiş olur.Soğuyunca dilim dilim kesip servis yapın. Arzu ederseniz tek tek küçük lahmacun gibi de yapabilirsiniz.

25 Mayıs 2011 Çarşamba

Vejeteryan yemeği

Malzeme : 1 kg dolmalık biber
                 4-5 tane patates
                 3-4 tane domates
                 Yarım demet maydanoz
                  yarım kaşık domates salçası
                  2 diş sarımsak
                  1 limon suyu
Yapılışı : Dolmalık biberlerin içini boşaltıp kızartın. Kabuklarını soyup yıkadığınız patatesleri küp küp doğrayın ve kızartın. Domateslerin 2 tanesini kabuğunu soyup minik minik doğrayın ve küçük bir tavaya kızartmanın yağından 2 kaşık alın doğradığınız domatesleri ve salçayı ilave edip kavurun. Üzerine tuz ve limon suyu ekleyin.Kızarmış patateslerin üzerine dökün. İnce kıyılmış maydanoz ve rendelenmiş sarımsakla birlikte iyice karıştırıp dolma biberlerin içine doldurun. Kalan 2 domatesi de iri dilimler halinde kesip kızartın ve dolmalara kapak yapın.Servis tabağına dizip servis yapın.

24 Mayıs 2011 Salı

Ağlayan Kek nasıl yapılır


MALZEMELER: 4 yumurta
                     3 fincan şeker
                     3 fincan un

                     1,5 çorba kaşığı kakao
                     2 çorba kaşığı süt
                     1 paket kabartma tozu
      Kreması : 1 su bardağı süt
                     1 paket krem şanti
         sosu:    1 su bardağı süt
                     1 çorba kaşığı un
                     1 su bardağı su
                     1 çorba kaşığı kakao

Yapılışı: Keki için önce yumurta ve şekeri çırpın. Sonra 2 çorba kaşığı sütü ve kakaoyu ilave edin. Biraz çırptıktan sonra ununu koyup tekrar çırpın. En son kabartma tozunu koyup güzelce çırptıktan sonra yağlanmış tepsiye bosaltıp 175 derece ısıtılmıs fırına koyun.30 dakika sonra alın ve sıcak kekin üstüne 2 su bardağı sütü her yerine gezdirerek boşaltın. Sonra soğumaya bırakın. Kek soğuduktan sonra önceden hazırlanmış krem şantiyi üzerine sürün.
Sosu için hepsini koyup karıştıra karıştıra pişirin. Kaynadıktan sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra kekin üstüne boşaltın. Buzdolabında biraz beklettikten sonra servis yapabilirsiniz.

Kabak tatlısı nasıl yapılır

Malzeme : 1 kg tatlı kabağı
                3 su bardağı şeker
Yapılışı : Kabakların kabuğunu soyup, çekirdekli kısmı tamamen çıkarın. İri dilimler halinde kesin ve yıkayın. Önce süzgece, sonrada pişireceğiniz tencereye koyup şekeri üzerine ilave edin. 1-2 saat bekletip ocağı yakın.Kabaklar yumuşayana kadar kısık ateşte pişirin, sonra servis tabağına alıp, tencerede kalan şurubu biraz daha kaynatıp üzerlerine dökün. Hindistan cevizi, normal ceviz veya kavrulmuş çekilmiş fındıkla süsleyip servis yapın.

Yaprak Sarması Tarifi

Malzeme : Yarım kg Üzüm yaprağı
                 250 gram kuzu kıyma
                 1 su bardağı pirinç
                 2-3 tane domates
                 Yarım demet maydanoz
                 1 çorba kaşığı biber salçası
                 3 çorba kaşığı margarin
                 2-3 tane sivri biber
                 Tuz, karabiber, pul biber
                 1 çorba kaşığı nar ekşisi
 Yapılışı: Yapraklar,salamura ise; su dolu bir kaba koyun, yıkayıp boşaltıp yeni su koyun.2-3 defa böyle yapın fazla tuzu gitsin.Sonra tencereye koyup yarıya kadar su doldurun ve ocağı yakın, kaynamaya başladıktan sonra 8-10 dakika kısık ateşte kaynatın. arada bir altını üstüne çevirin. Salamura değilse; sadece kaynar suya atıp bir dakika durdurup çıkarın.
              Yukardaki malzemelerle iç hazırlayın. Pirinci yıkayıp, sebzeleri ince ince doğrayın yağını, salçasını ve baharatları koyup iyice karıştırın. Yaprakların altını söndürüp süzgece boşaltın ve sarmaya başlayın. Hepsini sardıktan sonra tencereye dizip üzerine az miktarda sıvıyağ ve bir kaç yerine çay kaşığıyla domates salçası koyup düz bir tabağı ters çevirip sarmaların üstüne yerleştirin ve üst seviyesine kadar su koyup kapağını kapatın. Kısık ateşte yapraklar yumuşayıncaya kadar pişirin.

23 Mayıs 2011 Pazartesi

İçli Köfte Nasıl Yapılır

Malzeme : 2 su bardağı köftelik ince bulgur
                 1 su bardağı irmik
                 1 su bardağı un
                 250 gram orta yağlı kuzu eti
                  2-3 adet soğan
                  Yarım paket margarin
                  Tuz, karabiber
                  1 kaşık biber salçası
                   2 çay kaşığı kimyon
Yapılışı : önce kıymayı ocağa koyun, kendisi su bırakıp çeksin, sonra incecik doğranmış soğanları ve margarini ilave edin iyice kavrulmasını bekleyin. Arada bir karıştırın. Kavrulunca altını söndürüp tuz ve karabiber ekleyin. Kıymayı soğutup buzdolabına koyun.
        Bulguru ve irmiği karıştırıp tuz koyun bir kabın içinde mutlaka soğuk suyla ıslatın, yarım saat bekletin. Sonra salça ve kimyon ilave edip yoğurun. İyice bulgurlar ezilinceye kadar yoğurun. Üstüne un ilave edip biraz daha yoğurduktan sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle fincan şeklinde açın. Açarken baş parmağınız içten, diğer parmaklarınız dıştan sürekli hareket halinde olsun. Arada bir parmaklarınızı suya batırıp çıkarın. İncecik açtığınız fincan şeklindeki hamura kıymadan 1 kaşık koyup ağzını toparlayarak kapatın ve avucunuzun içinde hafif bastırıp havasının çıkmasını sağlayın. unlanmış tepsiye dizin.
        Büyük ve yayvan bir tencerede su kaynatın, içine tuz ilave edip yaptığınız köfteleri atın pişirin. Köfteler suyun yüzüne çıkınca pişmiş demektir. Çıkarıp servis tabağına alın ve tereyağında pul biber ve domates salçası kızdırıp üzerine gezdirin. Arzu ederseniz bulguru yoğururken yağsız çiğköftelik kıyma katabilirsiniz. Köfteleri haşlama yerine resimdeki gibi kızartarak da yiyebilirsiniz.                                                                                                                                                       

Humus yemeği nasıl yapılır

Malzeme : 2 su bardağı nohut
                 1 çay bardağı tahin
                 yarım demet İnce kıyılmış maydanoz
                 1 çorba kaşığı sumak
                 2-3 diş rendelenmiş sarımsak
                 1 limon suyu
                 Sıvıyağ
                 Tuz, pul biber, kimyon
Yapılışı : Nohutları 2-3 saat sıcak suda bekletip, yıkadıktan sonra haşlayın. Rondodan geçirip tahin, sarımsak, limon ve kimyon ekleyip iyice karıştırın. Macun gibi bir kıvamı olması gerekir, haşlamış olduğunuz nohutun suyundan içine katıp kıvamını dengeleyin. Servis edeceğiniz tabaklara koyup üzerini sumak ve maydanozla süsleyip yağda kızdırdığınız pul biberi gezdirin.

Tavuklu İskender

Misafir geleceği zaman hemencecik hazırlayabileceğiniz kolay ve lezzetli bir ikramlık tarifi vereceğim sizlere. Ben bunu çok sık yapıyorum ve her defasında da çok beğenerek yiyor misafirlerim.
 Malzeme : Haşlanmış  1 bütün tavuk göğsü
                  1 kg sarımsaklı yoğurt
                  Bir kaç tane köy yufkası (kuru yufka) veya tırnak pidesi
                  2-3 çorba kaşığı sıvı yağ
                   pul biber
Yapılışı :   Yufkaları  borcamın içine iri iri kırın, üstüne kepçeyle tavuk suyu gezdirin. Tavuk etlerini lime lime ayırın ve onlarıda yufkaların üzerine serpiştirin. Sonra da sarımsaklı yoğurdu dökün ve onun üzerine de sıvıyağda pul biberi kızdırıp dökün.
     Ben köy yufkasını evde kendim yapıyorum. Marketlerde satılanlarda olabilir. Fakat evde boş zamanımda yufka yapıp teflon tavada altını üstünü pişirip fırının içinde muhafaza ediyorum, lazım olduğunda hazır bulunuyor. Köy yufkası bulamazsanız, onun yerine ince tırnak pidesi de kullanabilirsiniz.

Domates Konservesi

Domates yazın çok lezzetli ve fiyatı da uygundur. O yüzden birçoğumuz yaz domateslerinden kışa stok yapmak isteriz, ama nasıl yapılacağı konusunda her kafadan bir ses çıkar. Arkadaşlar ben hertürlü yöntemi denedim, fakat bu en son denediğim tarif en güzeliydi tadına doyamadık. Tıpkı yaz ortasındaki lezzeti kışın da tadabildik çok şükür.
             Bu sebeple, bunu da sizlerle paylaşmak istiyorum. Mutlaka bol bol yapın.
Domatesleri ve biberleri en lezzetli zamanında alın, biberlerin çekirdeklerini çıkarıp küçük küçük doğrayın, domatesleri de kabuklarını soyup ayrı bir kaba doğrayın.

     
Tencereye biraz sıvı yağ koyup biberleri kavurun üzerine domatesleri koyup çiğ koku gidinceye kadar pişirin.Küçük bir tencereye yeni aldığınız kavanoz kapaklarını koyup üstüne kaynar su dökün ve kısık ateşte kaynamaya bırakın ve hemen kavanozlara pişen domatesleri birerbirer doldurup kaynar suyun içindeki kapaklardan alıp kapatın. İyice sıkın.Hatta sağ elinize alacağınız pamuklu bir elbeziyle daha da kuvvetli sıkabilirsiniz. Bu şekilde hazırladığınız kavanozu baş aşağı koyup soğumasını bekleyiniz. Sonra da serin bir yerde muhafaza ediniz.
 Kışın yapacağınız yemeklere, rahatlıkla kullanabileceğiniz gibi kahvaltı da menemen de veya et kavurmalarına kullanabilirsiniz. Hem lezzetli, hem güvenilir, hem de pratik elinizin altında.


Paçanga Böreği

Malzeme : 3 tane hazır yufka
                250 gram kaşar peyniri
                150 gram pastırma
                Kızartmak için sıvıyağ
Yapılışı : Yufkaları üstüste koyup bir artı, birde çarpı şeklinde kesin yani her bir yufkayı 8 parçaya bölün. Sonra bu parçaları  üstüste toplayıp kenara çekin. Herbirine 1 dilim pastırma 1 dilim kaşar koyup 2 yanını kapatıp yassı bir şekilde sarın en sivri kısma geldiğinizde yapışması için su veya yumurta akı sürün. Kızgın yağda sarı renkte kızartın.

22 Mayıs 2011 Pazar

Çoban kavurma tarifi

Malzeme : 1 kg kuzu eti
                 Yarım kg patates
                 2 çorba kaşığı margarin veya tereyağı
                 Patatesleri kızartmak için sıvıyağ
Yapılışı : Etleri kuşbaşı doğrayıp tencereye koyun. Üstüne 1-2 su bardağı sıcak su ekleyip kapağını kapatın. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Tereyağını ekleyip karıştırarak kavurun. Patatesleri soyup küp küp doğrayın ve bildiğiniz gibi bol yağda kızartın. Kavrulan etlerin üzerine döküp 2 çay kaşığı tuz ilave ederek karıştırın 2-3 dakika sonra ocağı söndürün. Yanında pirinç pilavı ve salatayla servis yapın.

Paça nasıl yapılır

Malzeme: Paça Malzemesi
                  4 Kuzu Paça (eğer paça bulamazsanız normal ütülmüş kuzu kellesi alarak da yapabilirsiniz)
                  4 Su Bardağı Su
                  Tuz
                  Terbiye Malzemesi
                  1 Çorba Kaşığı Tereyağı
                  1 Çorba Kaşığı Un
                  2 Yumurta
                 1 Limon Suyu
                 6 Çorba Kaşığı Sirke
                 6 Diş Sarmısak
Yapılışı : Kıl bezleri temizlenmiş tütsülenmiş paçaları düdüklü tencereye alıp 4 su bardağı su ve tuz ilave ederek 2 saat pişirin.

Başka bir tencerede tereyağını kızdırın. Unu ilave edip 2 dakika kavurun. Kavrulan una 2 çorba kaşığı paça suyundan ekleyip karıştırın. 1-2 taşım kaynadıkatan sonra karışımı paçalara ekleyin. Limon suyu ve yumurtayı ayrı bir kapta iyice çırpın ve çorbaya yavaş yavaş ilave edin.

Çorbayı servis tabaklarına paylaştırın. Üzerine sirke ve sarmısak ekleyerek servis yapın.

Not: Çorbayı sürekli karıştırmayı ihmal etmeyin. Böylelikle yumurtanın kesilmesini engellemiş olursunuz. Ayrıca kaynarken 1 defne yaprağı eklerseniz daha lezzetli olur.

İşkembe dolması nasıl yapılır

Malzeme:  1 kg temizlenmiş işkembe
                 2 su bardağı pirinç
                 1 tane soğan
                 Yarım demet maydanoz
                  1 kaşık salça
                  2 tane domates
                  1 su bardağı sıvıyağ
                  Tuz, karabiber ve pul biber
Yapılışı : işkembeleri iyice yıkayıp bol tuz ve limon dilimleriyle ovalayın böylece bir saat bekletin. Sonra dikdörtgen parçalar kesip tekrar yıkayın, süzgece koyun bekletin. Beklerken içini hazırlayın.
             Pirinçleri yıkayın soğan, domates, maydanoz, salça, sıvıyağ, tuz, karabiber, pul biber ve işkembenin artan küçük parçalarını ince ince kıyıp içe katıp iyice karıştırın. Sonra kesilmiş her bir parça işkembenin ortasına 1 kaşık iç koyup kenarlarını düz dikişle dikin teyel gibi. Sonra ipi koparmadan diğerine iç koyup onu da dikin, sonra diğerini.... bu şekilde hepsi bitince tencereye dolmaları koyup üzerini kapatacak kadar su koyun ve  ocağı yakın. 3 saat kısık ateşte pişirin ve indirmeye yakın küçük bir tavada sıvıyağ ve salça kavurup ateşi söndürün. Yemeğin suyundan 2 kepçe alıp sosun içine koyun bir kaç tane limon tuzu  ve 2 diş sarımsak ezerek bu sosa ekleyip tencere boşaltın. Bir iki taşım daha kaynatıp söndürün. Afiyet olsun...

Bumbar Dolması Nasıl Yapılır

Malzeme :  1 tane kuzu bumbarı
                 2 tane limon
                 2 su bardağı pirinç
                 1 tane soğan
                  2 tane domates
                 Yarım demet maydanoz
                 1 çorba kaşığı salça
                 1 çay bardağı sıvıyağ
                 Tuz, karabiber
Yapılışı : Bumbarları iyice yıkayıp ucunu içine ittirerek öbür taraftan ucu çıkınca elinizle çekip tersini çevirin. iç yüzeydeki kayganlığın gitmesi için kaşıkla veya bıçağın sırtıyla sıyırın. Bol su ile yıkayın, sudan çıkarıp başka bir kaba alın. bol tuz ve limon dilimleriyle iyice ovalayarak öylece bırakın. 1 saat kadar bekletip, sonra yine ucunu içine ittirerek yağlı yüzün dışa gelmesini sağlayın. yine bol su ile yıkayıp tekrar limon dilimleri ve bol miktarda tuzla ovalayın. 1 saat böyle bekletin. Beklerken içini hazırlayın.
             Pirinçleri yıkayıp, soğan, domates, maydanoz, salça, sıvıyağ, tuz ve karabiber katıp içini hazırladıktan sonra bumbarların dış yüzeyindeki yağları da sıyırıp içe katabilirseniz çok lezzetli olur.
            Bumbarları tekrar yıkayıp bembayaz olduklarında sol elinizle bumbarı tutup sağ elinize iç alarak ucunu içe ittirmek suretiyle içi her koyduğunuzda kayarak bumbarla birlikte içe doğru kayıp gidecektir. iç koyarken arada bir boş ittirmeniz lazım ki pirinçler şiştikçe patlamaya yol açmasın.boşluklara yayılsın.
             Bu şekilde hepsini doldurduktan sonra tencereye koyup üstünü örtecek kadar su döküp tuz atın ve ocağı yakıp pişirmeye başlayın. 1-2 saat kadar kısık ateşte pişirin. Kaşıkla bir uçtan kesmeye çalışın çabuk kesiliyorsa pişmiş demektir.
             Küçük bir tavada biraz sıvıyağ ve salça kavurup 2-3 diş sarımsak rendesi ilave edip altını söndürün ve birazda limon tuzu koyup karıştırın. yemeğin suyundan bu sosun içine 2 kepçe ilave edip karıştırın ve yemeğe katın. Bir iki taşım daha kaynatarak ocağı söndürün.

Zeytinyağlı Pırasa tarifi

Malzeme : 1 kg pırasa
                 3 tane havuç
                 1 büyük soğan
                 2 tatlı kaşığı salça
                 1 çorba kaşığı pirinç
                 1 çay bardağı sıvı yağ
                 2 su bardağı sıcak su
                 3 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı şeker
Yapılışı : Pırasaları ayıklayıp yıkayın ve doğrayın. Havuçları da soyup ince ince doğrayın. Bir tencereye kuru soğanı iri iri doğrayıp sıvıyağla sararıncaya kadar kavurun. Salçayı koyup bir iki çevirdikten sonra üzerine önce havuçları 2-3 dakika sonra da pırasaları koyun, kapağını kapatın ve arada bir karıştırın iyice kavrulup buğulandıktan sonra yumuşayınca pirinleri tuzu ve şekeri ilave edip suyunu ekleyin. Pirinçler yumuşayınca altını söndürün.

Patates Püresi nasıl yapılır

Malzeme : Yarım kg patates
                 1.5 çorba kaşığı tereyağ
                 2 su bardağı süt
                 2 çay kaşığı tuz
                 2 çay kaşığı şeker
Yapılışı : Patatesleri haşlayıp soyduktan sonra rondodan geçirin veya rendeleyin. Bir çukur teflon tavada tereyağını veya margarini eritip üzerine rendelenmiş patatesleri koyup karıştırarak kavurun ve yavaş yavaş sütünü de ilave edin, tuzu ve şekeri de koyup biraz daha pişirin ve sütünü çekince altını söndürün ılıkken servis tabağına alıp maydanoz ve havuç dilimleriyle süsleyip servis yapın. Soğumadan yenmesi lazım.

Kolay Mantı

Malzeme : 1 paket makarna
                 200 gram kıyma
                 1 kg yoğurt
                 2 diş sarımsak
                 Tuz karabiber, kırmızı biber
                 1 tane küçük soğan (rendelenmiş)
                 1 tatlı kaşığı galeta unu veya bayat ekmek içi
Yapılışı :  Kıyma, soğan, tuz, karabiber, pul biber ve galeta unu  iyice yoğurulup minik köfteler yapılıp yuvarlanır. Bir tencereye su koyulup kaynatılır. Kaynayan suya 3-4 çay kaşığı tuz ilave edilir.Bu suya önce köfteler atılır, 2-3 dakika sonra da makarnalar atılır. Makarnalar yumuşayana kadar ikisi birlikte pişirilir. Süzgece dökülüp süzülür sonra sarımsaklı yoğurtla karıştırılır. Üzerine yağda kızdırdığınız pul biber gezdirilir.
Ancak suyu fazla koymayın süzgeçten geçirmeye gerek kalmasın. Onu güzel ayarlamak lazım aslında. Vitamin ve besin değeri açısından bu gereklidir.

Zeytinyağlı Fasulye tarifi

Malzeme : 1 kg taze fasulye
                 2-3 baş kuru soğan
                 1 tane sivri biber
                 Yarım kg domates
                 1 çorba kaşığı domates salçası
                 1 çay bardağı sıvıyağ
Yapılışı : Fasulyeleri ayıklayıp yıkadıktan sonra dik olarak tutup yukardan aşağı doğru ikiye bölün yanlamasına da 2-3 santim arayla doğrayın veya hiç doğramayın. Pişireceğiniz tencereye soğanları kare kare doğrayıp sıvıyağ koyun üzerine sırayla, salçayı, fasulyeleri, kabuğu soyulmuş ve söğüş doğranmış domatesleri ve sonra da ince doğranmış sivri biberi koyup 3 çay kaşığı tuz, bir çay kaşığı şeker, 1 su bardağı da su ilave edip kapağını kapatın. Kısık ateşte 30-40 dakika pişirin 20 dakikadan sonra arada bir karıştırın.yumuşayıp kıvama gelince söndürün soğuyunca servis yapın.

Tavuk Göğsü Nasıl Yapılır

Malzeme : 3 çeyrek margarin
                 3 kaşık un
                 1 kâse toz şeker
                 1 paket vanilya
                 1 litre süt
Yapılışı :  Yayvan bir teflon tencereye 1 paket margarini 4 e bölüp 3 parçasını koyun. Eridikten sonra 3 kaşık unu ilave edip sararıncaya kadar kavurun. Sütü, şekeri ve vanilyayı ilave edip çırpma teliyle çırparak karıştırın kıvama gelince altını söndürüp ılımaya bırakın. Ilıyınca rondoya boşaltıp içindeki pütürlerin kaybolup kıvamın esnek olması için 10 dakika çekin. sonra ister kâselere paylaştırın, isterseniz küçük bir tepsiye ufaladığınız bisküvilerin üzerine döküp buzdolabına koyun ve iyice kalıplaşmasını bekleyin. Soğuyunca, kare kare kesin ve herbirini rulo şeklinde yuvarlayıp servis tabağına alın. Hangi şekilde yaparsanız yapın üzerini hindistan ceviziyle veya tarçınla  süsleyin.

Tuzlu Pasta tarifi

Malzeme : Yarım paket yumuşak margarin
                 Yarım su bardağı sıvı yağ
                 1 yumurta (sarısı içine, akı dışına)
                 1 çay bardağı yoğurt
                 1 tatlı kaşığı şeker
                 1 paket kabartma tozu
                 1.5 çay kaşığı tuz
                 Aldığı kadar un
                 Susam veya çörek otu
Yapılışı : Susam ve yumurta akı hariç diğer bütün malzemeleri karıştırıp yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. 5 dakika dinlendirip yine biraz yoğurun ve şekillendirip yumurta akına ve susama bulayın. Margarinle yağlamış olduğunuz tepsiye dizip 170 dereceli fırında sarı renkte pişirin.

Pişi Nasıl Yapılır

Malzeme : 1 kase yoğurt
                 1 çay kaşığı tuz
                 Yarım paket kabartma tozu
                 Kızartmak için yağ
                 Alabildiği kadar un
Yapılışı : Yoğurt, tuz ve kabartma tozunu karıştırıp un ilave edin ve yoğurun. elinize yapışmayana kadar un koyun yoğurun yapışmadığı anda tamam demektir. Küçük bezeler yapıp ellerinizle veya küçük oklava ile açıp kızgın yağda sapsarı pişirin ve içine kâğıt havlu serdiğiniz bir servis tabağına çıkarıp servis yapın.
             İsterseniz içine peynir koyup ikiye katlayın kenarlarını bastırıp yapıştırın.
             Veya bütün hamuru tek beze yapıp, büyük açın, kenarlarının tırtıllanmasını isterseniz ruletle değişik şekillerde kesip öyle kızartın.

Puf Böreği Tarifi

Malzeme : 250 gram un
                 1 yumurta
                 Yarım çay bardağı sıvıyağ
                 2 çorba kaşığı yoğurt
                 1 su bardağı su
                 Yarım paket kabartma tozu
                 Kızartmak için yağ
Yapılışı : Malzemeleri karıştırıp hamur yoğurup, 15 dakika bekletin. Bu arada peynirli maydanoz hazırlayın.Dinlenen hamuru 6 eşit parçaya bölün. Bu parçaları tabak büyüklüğünde açın. Aralarını yağlayarak üçer üçer üstüste koyun. Oklava ile açabildiğiniz kadar açın, yarısına peynir katıp diğer yarısını üstüne büküp kapatın. Kenarları parmak bastırarak yapıştırın, kare kare kesip yağda kızartın. Diğer üçlüyüde aynı yapın.

Izgara Köfte tarifi

Malzeme :  1 kg yağsız dana kıyma
                  200 gram kuyruk yağı kıyması
                  1 tane rendelenmiş soğan
                  1 tatlı kaşığı pul biber
                  Yarım demet maydanoz
                  2 dilim bayat ekmek içi
                  Tuz, karabiber
                  1 tatlı kaşığı biber salçası
Köfte yapımı
Yapılışı : Bütün malzemeleri karıştırıp 10 dakika yoğurduktan sonra buzdolabında 1-2 saat dinlendirin. Daha sonra küçük parçalar koparıp yuvarlayın ve üstüne bastırıp yassılaştırın. Kömür ateşinde iki yüzünü de kızarıncaya kadar pişirin. Köftelerden önce dilimlenmiş domates ve biber közlemeyi de unutmayın ve hatta palıcan.

         Boş bir zamanınız olduğu vakit mangalı yakıp bol miktarda patlıcan ve kırmızı salçalık biber közleyin kabuklarını soyup iri iri doğrayın. dolap poşetlerine birer porsiyonluk koyup buzluğa yerleştirin. Mangal yapacağınız gün bunlardan bir paket çıkarıp teflon tavada hafif sıvıyağla soteleyin ve sofranıza koyun.Böylece sadece etleri pişirip daha çabuk sofraya oturursunuz.

Çilek Reçeli Nasıl yapılır

Malzeme :  3 kg çilek
                  3 kg toz şeker
                  1 çay bardağı soğuk su
Yapılışı :  Çileklerin saplarını çıkarıp, bol suyla yıkayın süzgece koyup süzün. Daha sonra çilekler büyükse 2 ye veya 4 e bölün, pişireceğiniz tencereye koyun, üstüne şekeri koyun ve 1 çay bardağı da soğuk su ekleyerek altını yakın. Orta ateşte pişirmeye başlayın. Kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp, arada bir tahta kaşıkla karıştırarak yarım saat daha pişirin ve bir porselen tabağa bir kaşık koyup bakın soğuyunca kıvamının nasıl olacağı belli olur.Kıvamı hoşunuza gittiyse altını söndürüp soğumaya bırakın iyice soğuyunca kuru bir cam kavanoza boşaltın buzdolabında veya serin bir yerde saklayın.
NOT : Reçel yaparken mutlaka tahta kaşıkla karıştırın.

Elmalı Pasta

Malzeme: 1,5 paket margarin (yarısı erimiş, Yarısı çiğ)
                6 kaşık yoğurt
                1 paket kabartma tozu
                Aldığı kadar un
Yapılışı:  4 tane elmayı rendeleyip 3 kaşık toz şekerle pişir. 1 tatlı kaşığı tarçın koyup bir kenarda soğumaya bırak. Bir kabın içine margarini, yoğurt ve kabartma tozunu koy, karıştır ve azar azar un ilave edip yumuşacık bir hamur yoğur. Hamurun kıvamını anlamak için elinize yapışmıyorsa tamam demektir daha fazla un katmayın sert olur.
          Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle yuvarlak biçimde açıp içine 1 tatlı kaşığı elmalı harç koyun. İkiye katlayıp poğaça şeklinde kapatın. Margarinle yağladığınız tepsiye dizip 170 derece fırında pişirin. çıkınca ılıkken pudra şekerine bandırıp çıkarın, servis tabağına dizin.

21 Mayıs 2011 Cumartesi

Kürdan Kebabı ( İslim Kebabı )

Malzeme: 4-5 tane uzun patlıcan
                2 tane domates
                 4 tane sivri biber
                 250 gram kıyma
                 Tuz, karabiber
Yapılışı:    Patlıcanları çizgili bir şekilde soyup, tuzlu suda bekletin, bu arada kıyma tuz ve karabiberi karıştırıp yuvarlak köfteler hazırlayın. Daha sonra tuzlu sudan çıkardığınız patlıcanları yıkayıp kağıt havlu veya temiz bir mutfak bezi ile kurulayıp uzun şeritler halinde yassı dilimler halinde kesip kızgın yağda kızartın. Fazla yağını alması için altına birkaç kat kâğıt havlu serin. hepsini kızarttıktan sonra, patlıcanları (+ şeklinde) birini yanlamasına diğerini diklemesine koyup tam ikisinin kesiştiği yere bir köfte koyarak bohça gibi kapatın. üstüne bir dilim biber bir dilim domates koyup tam ortaya tepeden aşağı doğru bir kürdan takın ve fırın tepsisine veya borcama dizip, 1 su bardağı su koyup fırında pişirin. Domates ve biber pişince fırından alın.
               Arzu ederseniz tepsi boşken içine, dibini kapatacak kadar birkaç domates rendeleyebilirsiniz.sonra üstüne patlıcan kebaplarını dizebilirsiniz.

Tas Kebabı nasıl yapılır

Malzeme: Eti için;
                2 kg kuşbaşı doğranmış kuzu eti
                1 adet orta boy büyüklükte kuru soğan
                1 paket margarin (250 gr)
                1 tatlı kaşığı tuz
                5 adet orta boy yeşil sivri biber
                2 adet orta boy domates
                5-6 su bardağı su 


  Pilavı için;
                4 su bardağı pilavlık iri pirinç
                1 tatlı kaşığı tuz
                6 su bardağı su 


Yapılışı:
İnce kıyılmış kuru soğan margarin, tuz, kabuğu soyulup doğranmış domates kuşbaşı etle karıştırılıp, 40-45 cm çapında 4-5 cm kalınlığında kenarı olan yuvarlak bir tepsinin ortasında koyulup üzerine sivri yeşil biberleri yerleştirerek, 20-25 cm çapında, 20-28 cm derinliğinde, ateşe dayanıklı porselen veya metal bir tas kapatılarak 5-6 su bardağı sıcak su ilave edilip, ağır ateşte 45 dakika pişirilir. Tası hiç açmadan kenarındaki artan et suyu, başka bir kaba alınır, bu et suyu dahil olmak üzere 6 su bardağı sıcak su, ocaktaki tepsiye geri boşaltılır. Ayıklanıp yıkanmış 4 s bardağı pirinç tepsideki tasın etrafına boşaltılarak, 1 tatlı kaşığı tuz serpilip, pirinçler suyunu çekene kadar çevire çevire pişirilip, ocaktan indirilir, üzeri kapatılarak 10 dakika dinlendirildikten sonra ortasındaki tas kaldırılıp servis yapılır. Etini pişirirken suyu azalırsa, biraz daha su ilave edilir.

Adana Kebap tarifi

Malzeme: Kuzu eti
                Kuyruk yağı
                Kırmızı toz biber
                tuz
Yapılışı :   Kuyruk yağını ve eti makinada çekin içine tuz ve kırmızı toz biber ilave edip yarım saat sürekli yoğurun. Buzdolabında en az bir saat dinlendirin, daha sonra kalın kebap şişini sol elinize alıp sağ elinizle kıymadan avuç avuç alarak şişe takıp elinizle ileri geri hamleler yaparak üzerine fazla kalın olmayacak şekilde yayın. Kıymanın hepsi bitinceye kadar diğer şişleri de hazırlayın.
            Kömür ateşinde önce dilimlenmiş domatesleri ve çarli biberleri közleyin sonra da şişe taktığınız kebapları pişirip yanında sumaklı soğan salatası ve közlenmiş domates ve biberle servis yapın.

Tantuni tarifi

Çok küçük kuşbaşı doğranmış et haşlanır. Sac kızdırılarak yağ ve toz biber eklenir. Önceden haşlanmış et bu yağda çevrilir. Pişirme sırasında saca arada bir su eklenir. Amaç, hem sacın sıcaklığını kontrol etmek, hem de tantuninin sarılacağı ekmeği yumuşatmak için buhar sağlamaktır.
         Pişen et sumaklı ve maydanozlu soğan salatası, domates ve çeşitli baharatlar ile ekmek arası ya da dürüm yapılır. Dürüm yaparken kullanılan ekmek çeşidi genellikle somun ya da açık ekmektir. Limon ve acı biber turşusu ile servis edilir.

Patatesli Kurabiye Nasıl Yapılır

            Hanım çantası da denilen bu kurabiye misafirlerinize rahatlıkla ikram edilebilir.
Malzeme: 2 yumurta(akı içine, sarısı üstüne)
                4 yemek kaşığı yoğurt
                2 çorba kaşığı sıvıyağ
                1 paket yumuşak margarin
                1 paket kabartma tozu
                2 çay kaşığı tuz (çok dolu olmasın kaşık)
                4.5 su bardağı un
Yapılışı: iyice yoğurulur. Kaşık kalınlığında hamur açılır. Kare kare kesilir. Çaprazlamasına iki köşeye kenardan biraz içe (yarım santim kadar içe) L şeklinde çizik atılır. Diğer iki köşe normal olarak kalır. önceden hazırladığınız haşlanmış rendelenmiş ve içine pul biber, karabiber, tuz ilave edilmiş patateslerden küçük oval köfteler yapıp, çizik atılmayan köşelere ucu gelecek şekilde ortaya yerleştirilip, çizik atılan köşeleride parmağınızla tutup üstte birleştirip yapıştırın. üzerine yumurta sarısı ve çörek otu sürüp fırında pişirin.İki köşeye attığınız o çizikler, yanlarda harika bir görüntü sağlayacaktır.

         

Kolay Börek tarifi Gül böreği


Malzeme: 3 tane hazır yufka
               1 çay bardağı yoğurt
               1 çay bardağı sıvıyağ
               Az kavrulmuş ıspanak (veya haşlanmış patates tuz karabiber pul biber karışımı)
               Üstü için de yumurta ve çörek otu
Yapılışı:  Yufkaları tezgâhın üzerine serip 4 parçaya kesin. Hepsini üstüste koyup kenara çekin. Birer birer alıp yoğurt sıvıyağ karışımından fırçayla üstüne sürün ve hazırladığınız ıspanak veya patatesli harçtan 1 veya 1.5 kaşık koyup sarma gibi sarın sonra bir ucundan tutup resimdeki gibi içten dışa doğru şekillendirip margarinle yağlanmış tepsiye dizin. Hepsini bu şekilde sardıktan sonra kalan yoğurtlu sıvıyağ karışımına bir yumurta kırıp üzerlerine sürün ve biraz çörek otu serpiştirip fırına sürün. 170 derecede sarı renkte pişirin.

Sarımsaklı Köfte Tarifi

Malzeme: 2 su bardağı  köftelik ince bulgur
                1 su bardağı irmik
                1 su bardağı un
                Biber salçası
                Kimyon ve tuz
                Limon
                1 baş sarımsak
                1 su bardağına yakın sıvıyağ
Yapılışı: Bulguru ve irmiği mutlaka soğuk suyla ıslatın. İyice suyunu çekip şişinceye kadar bekletin. Sonra üzerine salça, kimyon ve tuz atıp iyice yoğurun. Daha sonra un ilave ederek bununla da yoğurun. Küçük parçalar koparıp yuvarlayın ve ortasına parmak ucuyla bastırın. ortası çukur olsun daha iyi  pişer. Sonra kayanayan suya bu köfteleri atıp haşlayın, köfteler haşlandıkça suyun yüzüne  çıkmaya başlarlar. işte o zaman haşlama işi tamam demektir. Süzgece döküp süzün.
        Tencereye sıvıyağ ve salçayı koyup biraz kavurun altını söndürüp içine rendelediğiniz sarımsakları  ve limon suyunu ilave edin. Daha sonra süzgeçteki köfteleri de içine döküp iyice karıştırın, üzerini ince kıyılmış maydanozla süsleyip servis yapın.

Kolay Kurabiye Tarifi

Malzeme: 1 çay bardağı yoğurt
                1 çay bardağı sıvıyağ
                1 paket margarin
                1 su bardağı şeker
                2 yumurta (akı içine, sarısı üstüne)
                Kabartma tozu
                Çekilmiş fındık
                Un
Yapılışı: Bütün malzemeler karıştırılıp Margarinle yağlanmış kalıba dökülür ve 170 derece fırında pişirilir.
NOT: Arzu ederseniz kuru meyve parçacıkları ve kuru üzüm de koyabilirsiniz. Bu işler için aktarlarda kuru meyve parçacıkları hazır var alıp kavanozla buzdolabınızda bulundurabilirsiniz.

Babagannuş nasıl yapılır






Malzeme: 5-6 tane közlenmiş patlıcan
                1 tane kuru soğan
                2 tane sivri biber
                3 tane domates
                Yarım demet maydanoz
                2 diş dövülmüş sarımsak
                1 tane limon
                sıvıyağ
Yapılışı: Patlıcanları közleyip, kabuklarını soyun, küp küp doğrayın, üzerine diğer malzemeleri de ince ince doğrayıp, yağ, limon ve tuz ilave edip karıştırın. Muhteşem bir yemektir. Biz böyle seviyoruz, diğer yörelerde daha değişik şekilde yapanlar var. Örneğin tahin kullananlar da var.

Kalbura bastı nasıl yapılır


Malzeme: 1 paket margarin
                3 yumurta
                2 fincan yoğurt
                1 paket kabartma tozu
                1 paket vanilya
                1 tatlı kaşığı tarçın
                Aldığı kadar un ve iri çekilmiş ceviz içi
                Şurubu için 3 su bardağı şeker, 2.5 su bardağı su, 1 kaşık limon suyu
Yapılışı:  Margarini eritip, yoğurt, yumurta ve kabartma tozunu ekle. Un koyup kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğur. Yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp, içine tarçınlı ceviz koy, poğaça şeklinde kapat ve kevgirin üzerinde yuvarla. Margarinle yağlanmış tepsiye dizip 170 derece fırında pişir. Çıkınca az ılımasını bekleyip soğuk şurup dök.

Lokma Tatlısı nasıl yapılır

Malzeme: 3 su bardağı un
               2 çorba kaşığı erimiş margarin
               1 tutam tuz
               1 tatlı kaşığı yaş maya
               1 tatlı kaşığı şeker
               Yoğurmak için yeterince su
               Kızartmak için yağ
Yapılışı:  Maya ve şeker biraz su ile ıslatılır. Un, erimiş margarin ve tuz koyulur. Yavaş yavaş su ilave edilerek yoğurulur.Üzeri örtülerek ılık bir yerde mayalanması beklenir.Sol avuçle sıkılıp yağlı kaşıkla tavaya atılır. Kızarınca beklemeden soğuk şuruba atılır, 1-2 dakika durup servis tabağına çıkarılır.
NOT: Lokmaları kızartırken ateşi ne az ne çok yakın, orta ateşte kızartırsanız içi güzel pişer.