30 Haziran 2011 Perşembe

Hanım Göbeği

Malzeme : 2.5 çay bardağı toz şeker
                 1.5 çay bardağı yoğurt
                 1 çay bardağı sıvıyağ
                 2 yumurta
                 1 paket kabartma tozu
                 Aldıgı kadar un

Yapılışı : Bütün malzemeyle hamur yoğurulur. Oklavayla 1 cm kalınlığında açılır. Çay bardağını ters çevirip ağzıyla yuvarlak parçalar kesilir ve onların ortaları da şişe kapağıyla kesilir halka haline getirilir. Bu halkalar sıvıyağda kızartılıp çıkınca da tarçınlı pudra şekerine bandırılır ve servis tabağına alınır.

Alman Pastası

Malzeme : 3 yumurta
                 1.5 çay bardağı şeker
                 4 çay bardağı un
                 3 çeyrek erimiş margarin
                 1 paket kabartma tozu

Yapılışı :  Bütün malzemeyi karıştırıp, margarinle yağladığınız kalıba dökün, fırında 170 derecede pişirin ve sonra da tam ortasına ip bağlayıp düğüm atın ve düğümü iyice sıkın pasta ikiye bölünsün.Bıçakla da kesebilirsiniz ama zor olur.
      Beyaz krema pişirip arasına sürülecek
Kremayı şu şekilde pişireceğiz. 3 su bardağı süt, 1 su bardağı şeker, 3 yemek kaşığı un ve 1 yemek kaşığı margarin ve 1 paket vanilya...
      Süt, un ve şekeri çırpalım. Ocağa koyup pişirelim kıvama gelince margarini ve vanilyayı içine atıp karıştıralım.
      Daha sonra ikiye böldüğümüz pastanın alt katına muhallebinin tamamını döküp yayalım. Üst parçayı yerine koyduktan sonra, en üstünü de çay süzgecine pudra şekerini koyup sallayarak kar yağmış gibi görüntü vermek için serpiştirelim. Dilim dilim kesip servis yapalım. Afiyet olsun...

Jöleli Tavuk Göğsü

Malzeme :1 litre süt
               2 çorba kaşığı margarin
               3 çorba kaşığı un
               1 kâse toz şeker
               1 paket vanilya

Yapılışı : Yayvan bir tencerede ve ya çukur bir tavada margarini eritip unu koyun, kavurun. Üzerine sütü ilave edin. Çırpma teliyle çırparak karıştırın. Kaynamaya başlayınca şekeri ve vanilyayı da koyup kıvama gelinceye kadar pişirin. Rondodan geçirip borcama dökün.
       Küçük bir tencerede 3 su bardağı nektarı 3 çorba kaşığı (silme) nişastayla karıştırıp pişirin ve biraz da şeker ilave edin.Şekeri kendinize göre ayarlayın. Kıvama gelince altını söndürüp birkaç dakika ılımaya bırakın. Ilıyınca borcamdaki tavuk göğsünün üzerine dökün. Buzdolabına koyun ve ikram edeceğiniz zaman dilim dilim kesip servis yapın.

28 Haziran 2011 Salı

Kazandibi Tarifi

Malzeme : 1 litre süt,
                1 çorba kaşığı pirinç unu,
               1 çay bardağı pirinç,
               1 su bardağı şeker,
               Tarçın,
               vanilya,
              1 çorba kaşığı şeker


Yapılışı : Sütün birazına pirinç ununu iyice çırparak karıştırın. Şeker ilave edin.
1 bardak pirinci 1 saat kadar sıcak suda bekletip, rondoda çekin. Hepsini birlikte karıştırın.
Yayvan tencerede 2 kaşık margarini eritip, sütü üstüne dökün, kaynamaya başlayınca, rondoda çektiğiniz pirinç,sütle karıştırdığınız pirinç unu,vanilya ve şeker karışımını hepsini birlikte kaynayan tencereye boşaltın ve kıvama gelince söndürün. Teflon tavada 1-2 kaşık toz şekeri yakarak karamelize edin, pişirdiğiniz muhallebiyi üzerine döküp bir kaç dakika durdurun ve altını söndürün. Soğuyup kalıplaşınca dilim dilim kesip tarçın serpiştirin ve yuvarlayarak yada kare kare servis yapın.

Elmalı Tart Tarifi

Malzeme : 3 yumurta
3 çay bardağı şeker
100 gram erimiş margarin
1 çorba kaşığı sıvıyağ
2 çorba kaşığı yoğurt
1 paket vanilya
3.5 su bardağı un
1 çay kaşığı kabartma tozu
Üstüne : 2-3 adet elma, tarçın, hindistan cevizi

Yapılışı : Malzemeleri karıştırıp yağlanmış tepsiye dökün. Çok ince dilimlenmiş elmaları güzel bir şekilde dizip üzerine tarçın serpiştirin, fırına sürün. Çıkınca da hindistan cevizi veya pudra şekeriyle süsleyin.

26 Haziran 2011 Pazar

Börek Tarifi

Malzeme: 3 tane hazır yufka
sıvıyağ ve iç harcı

Yapılışı: yufkaların her birini tek tek alıp yarısına kadar önce suyla ıslat sonra sıvıyağ sürün.diğer ucunu getirip yağlı kısmın üzerine kapatın.Tekrar ıslatıp yağlayınsonra da üçgen dlimler halinde 4 parçaya bölün. Geniş kenarına iç harcı koyup sigara böreği gibi sarın dolaba koyun. Pişireceğiniz zaman üzerine yumurta susam sürüp fırında pişirin.

25 Haziran 2011 Cumartesi

Sandöviç Ekmeği Tarifi

Malzeme : 1 su bardağı süt (ılık)
1 su bardağı su (ılık)
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 paket yaşmaya
2 çorba kaşığı toz şeker
Tuz ve un


Yapılışı: İyice yoğurup elinizi yağlayarak,şekil verin.Yağlanmış tepsiye dizip mayalanmasını bekleyin.Üstüne yumurta sürüp fırına koyun ve pişirin.
Pişirdikten sonra arasını kesip peynir,domates v.s. koyun ve servis yapın.

Cevizli Gül Tatlısı

Malzeme : 1 yumurta
                2 çorba kaşığı margarin (erimiş ılık)
                2 çorba kaşığı yoğurt
Karıştırıp, kabartma tozu ve un ilave edin.Kulak memesi yumuşaklığında hamur yapın, iyice yoğurun. Altına üstüne un serperek hamuru açın. Üstünde un kalmaması için üstünü kâğıt havluyla silin. Yuvarlak parçalar kesin. Üç değişik boyda hepsinden aynı sayıda (bu işlemi yapmak için küçük fincan,çay bardağı ve su bardağı kullanabilirsiniz). Sonra kestiğiniz yuvarlaklara 4 tarafından ortaya yakın bir yere kadar bıçakla çizik çekerek kesin. En alta en büyük parçayı koyun ve üstüne daha küçüğünü,en üste de en küçüğünü koyun. tam göbek kısımlarına yumurta sürün, parmağınızla da bastırın ki parçalar birbirine iyice ortadan yapışsın. hepsini bu şekilde yaptıktan sonra kızgın yağda kızartıp soğuyan şurubun içine atın. 1-2 dakika sonra da çıkarın. Servis tabağına alıp üstünü fındık, cevis veya fıstıkla süsleyin.

Jöle Nasıl Yapılır

Evde jöle yapabilmek için 3 şeye ihtiyaç vardır.

Malzeme : 3 su bardağı meyve suyu (nektar)
                3 çorba kaşığı nişasta (silme)
                1 su bardağı şeker (kendi zevkinize göre ayarlanır.Nektarın içindeki şeker oranıda aklınızda bulunsun)
Yapılışı : Hepsini birlikte karıştırıp, ocakta muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Yapmış olduğunuz tatlıların üzerini süslemek için rahatlıkla kullanabileceğiniz çok pratik bir tariftir.

24 Haziran 2011 Cuma

Ekmek Tatlısı Tarifi

Malzeme : 1 tane ekmek içi
                Yarım bardak soğuk süt
                 2 yumurta
                 2 çorba kaşığı hindistan cevizi
                 2 çorba kaşığı iri çekilmiş ceviz

Yapılışı : Ekmek içini ufalayın, sütle karıştırın. Yumurta, hindistan cevizi ve diğer cevizleri de koyup karıştırın. Kızgın yağın içine top top parçalar koparıp atın ve kaşıkla bastırıp yassılaştırın. Altını üstünü kızartıp soğumuş şurubun içine atın.
Şurup : 1.5 bardak şeker
            1 bardak su
            1-2 damla limon

Pastane Usulü Poğaça Nasıl Yapılır

Malzeme : 250 gram margarin (oda sıcaklığında yumuşamış)
                 1 çay bardağı süt
                 1 çay bardağı su
                 1 çorba kaşığı şeker
                 1 paket yaşmaya
                 Un, tuz
                 2 yumurta (birinin sarısı üstüne)
                 Aldığı kadar un

Yapılışı : Önce yumurta ile yağı karıştırın. Ayrı bir kâsede 1 çay bardağı ılık suda mayayı eritip,üzerine süt koyup karıştırın. Bunu diğerlerinin üstüne ekleyin. Sonra kalan malzemeleri ilave edip iyice yoğurun. Hemen beze yapıp şekil verin.(unsuz olarak bezeleyin) Ortasına elinizin yan tarafıyla bastırıp,açılan çukura iç koyun, kapatın. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörekotu da serpiştirebilirsiniz.Tepsiyi fırına koyduktan sonra fırını hemen çalıştırmayın bir müddet tepside mayalanması için bekletin ve fırını 190 dereceye getirip çalıştırın. Sonrada kızarıncaya kadar pişirin.

Tahinli Çörek Tarifi

Hazır 1 yufkanın üzerine ince ince tahin dökün. Toz şekerle, ceviz karıştırıp serpiştirin. Rulo şeklinde yuvarlayıp 2 parmak aralıklarla kesin. Yağlanmış tepsiye dizip fırına koyun. Çıtır çıtır pişince fırından çıkarıp pudra şekeri ile süsleyerek servis yapın.
          Sıcakken değil ılıyınca pudra şekeri koyulur. Aksi taktirde şeker eriyip çirkin bir görüntü oluşturur.

Fırında Tavuk Tarifi

Malzeme : 2 adet tavuk budu ( kemiksiz )
                1 domates
                1 biber ( kırmızı )
                2 tane yeşil biber
                2 patates
                1 patlıcan
                4 diş sarımsak
                1 çorba kaşığı salça
                Sıvıyağ, tuz, kırmızı biber, pul biber

Yapılışı : Sebzeleri kalın kalın doğrayın. Tepsinin ortasına butları koyun. Kenarlarına sebzeleri verev verev dizip, sarımsakları tavukların üzerine doğrayıp fırına sürün. Tavuk kızarıp sebzeler yumuşayınca fırından alın.
                

Kır Pidesi Tarifi

Malzeme : Hamur için
                1 yumurta
                1.5 su bardağı ılık süt
                1 tatlı kaşığı tuz
                5 su bardağı un
                1 çorba kaşığı kuru maya
                Yarım çay bardağı sıvıyağ
                1 tatlı kaşığı toz şeker
                Yarım çay bardağı eritilmiş margarin

İç Harcı : 6 patates
               2 soğan
               150 gram kavurma
               Tuz, karabiber, kırmızı biber, sıvıyağ
Yapılışı :  Doğranmış soğanları tavada soteleyin. Kavurmayı ince ince doğrayıp ilave edin. Sonra haşlanmış ve rendelenmiş patatesleri koyup biraz kavurun.
           Önceden mayaladığınız hamuru bezelere ayırıp, teker teker açın. İç malzemesini yayıp kapatın ve yağlanmış tepsiye dizip fırında 170 derecede pişirin. Sapsarı pişnce çıkarıp dilimleyin ve servis yapın.

Patlıcan Sandal Sefası

Malzeme : 4 adet patlıcan
                300 gram parça et
                7-8 tane mantar
                 1 soğan
                 2 domates
                 2 biber
                 Salça, sıvıyağ, tuz, karabiber
Yapılışı : Tavaya, sıvıyağ, et ve mantar koyulup kavrulur, sonra kare doğranmış soğan eklenir. Biraz soteledikten sonra salça koyulur. Ardından domates ve biberler ilave edilir. Daha sonra da tuzu ve karabiberi koyulur.
         Soyulmuş köz patlıcanlar, tepsiye dizilerek ortası sandal gibi açılır. Ortalarına yukardaki karışumdan koyulur. Üzerlerine 1 er dilim kaşar koyularak fırına sürülür. Kaşar eriyince fırından alınır.
         Arzu ederseniz kaşar yerine domates biberle de süsleyebilirsiniz.

Süt Tatlısı

Malzeme : 4 su bardağı süt
                1 su bardağı irmik
                1 çorba kaşığı mısır nişastası
                1 çorba kaşığı şeker
                125 gram tereyağı
                25 gram ceviz içi
 Şurup :  1.5 su bardağı şeker
             1 çorba kaşığı limon suyu
             1 su bardağı su

Yapılışı : Süt, irmik, şeker, nişasta, tereyağı bir kapta koyulaşıncaya kadar kaynatılır. Önceden yağlanmış tepsiye boşaltılır. Muntazam olarak yayılır. Ilıyınca baklava şeklinde kesilir. Her dilimin ortasına birer parça ceviz koyulur. Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede pişmeye bırakılır. Kızarınca çıkarılıp üzerine şurup dökülür. Soğuyunca ikram edilir.

Cevizli Kete Yapımı

Malzeme : Hamuru için
                4 su bardağı un
                Tuz ve su
İçine :    Tereyağı (erimiş)
              Sıvıyağ
              ceviz

Yapılışı : Hamuru yoğurup tek beze yapın, Tezgâhın üzerinde kalınca açın. Üstüne erimiş tereyağıyla sıvıyağı karıştırıp dökün. Her tarafına sürün. Hamuru yanlardan esneterek, ellerinizle açın. 2 ucunu ortada buluşturun. Üstüne yağ sürün. Diğer 2 ucunu da ortada buluşturun. Biraz daha açıp, kare kare kesin. Her birine ceviz koyup bohça şeklinde kapatın. Üstüne yumurta sürüp fırında kızarıncaya kadar pişirin.

Krep Tarifi

Malzeme : 2 su bardağı süt
                 2 su bardağı un
                 2 yumurta
                 1 fincan sıvıyağ ve tuz

Yapılışı : Malzemeleri çırpma teliyle çırpın, az yağlanmış teflon tavaya 2-3 çorba kaşığı hamur koyup, tavaya iyice yayın altını kontrol edin, altı piştiyse düz bir kapak yardımıyla veya spatulayla çevirin, diğer yüzünü de pişirip tavadan alın.
        Hamur bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın. Kreplerinizi, ister kahvaltılık malzemelerle İsterseniz sade olarak yiyebilirsiniz, İçine reçel peynir koyup rulo sararak misafire de ikram edebilirsiniz.

23 Haziran 2011 Perşembe

Elbasan Tava

Malzeme : 750 gram kemiksiz yağlı et
                 3 diş sarımsak ilave edip tencerede kavurmaya başlayın, 2 tane iri doğranmış soğan ekleyip kavurmaya devam edin. 2 çay kaşığı salça koyun. Sıvıyağ,kekik, tuz, karabiber ilave edip, altını söndürün.

Beşamel sos için : 100 gram rendelenmiş kaşar
                            3 su bardağı süt
                            1 yumurta sarısı
                            2,5 kaşık un
                            Biraz tuz


Pişen etleri, fırın kabına öbek öbek koyun. Üzerine beşamel sos döküp,en üstüne de rendelenmiş kaşar serpiştirin fırına sürün. Kaşarlar eriyince çıkarıp servis yapın.

Sebzeli Börek Tarifi

Malzeme : 3 tane hazır yufka
                2 adet havuç (rendelenmiş)
                2 adet kabak (rendelenmiş)
                1 pırasa (kibrit çöpü şeklinde doğranacak)
                1 kırmızı salçalık biber (Kibrit çöpü şeklinde doğranacak)
Hepsini birlikte tavada sıvıyağla soteleyin. Hazır yufkaya sigara böreği gibi sarın. önce süte, sonra galeta ununa batırıp çıkarın. Yağlı tepsiye dizip, 170 derecede pişirin.

Çıtır Kadayıf Tarifi

Bir tepsiye 1 kaşık margarin sür, sonrada 1 kaşık pekmez sür. Dolaba koy donsun.

500 gram kadayıfı iri iri doğrayıp içine 1 çay bardağı sıvıyağ koyup, iyice harmanlayın. Dolaptaki tepsiye yarısı döşeyin. Üstüne fıstık serpiştirip, kalan kadayıfları da döşeyin. Aynı büyüklükte başka bir tepsiyi de bunun üzerine koyup kadayıfların sıkışarak preslenmesini sağlayın. Yarım saat veya 1 saat bekleyip fırına koyun. Kızarıncaya kadar pişirin ve çıkınca ılık tatlıya ılık şurup dökün.
şurup : 3 su bardağı şeker, 2 su bardağı su

Patates Püreli Dalyan Köfte

Malzeme : 700 gram kıyma,
                 1 yumurta
                 1 soğan rende
                 Tuz, karabiber
Bu malzemelerle köfte yoğurulup,tepsiye alınır.Sandal şekli verilip, ortasındaki boşluğa haşlanmış bezelye,havuç ve yumurta dilimleri koyulup kapatılır.
          Üstüne çırpılmış yumurta sürülüp fırında pişirilir. Çıkınca üzerine yağda salça kızdırılıp dökülür.
Püre için : 3 patatesi soyun, küp küp doğrayın tencereye koyup üstünü kapatacak kadar da su ekleyip pişirin. Suyunu süzüp rondodan geçirin.
Dalyan Köfte

           Bir tencerede, 1 çorba kaşığı tereyağını eritin rondodaki patatesleri üzerine dökün ve süt ilave ederek karıştıra karıştıra pişirin.
           Son olarak da; püreyi açık servis tabağına alın, dalyan köfteleri küçük aralıklarla verev verev kesip pürenin üstüne dizerek servis yapın.

Saray Usulü Halka Tatlısı

Malzeme : 2.5 su bardağı un                                   Şurup : 3.5 su bardağı şeker
                 2 su bardağı su                                                  2.5 su bardağı su
                 50 gram margarin                                               Yarım limon
                 3-4 adet yumurta
                 1 tatlı kaşığı toz şeker
                 1 tatlı kaşığı irmik
                 1 tatlı kaşığı nişasta
                 1 fiske tuz
Yapılışı :  Hamuru yoğurun. Şekil verip kızarttıktan sonra soğumuş şurubun içine atıp çıkarın.

Lokma Tarifi

Malzeme : 1 su bardağı yoğurt
                2 yumurta
                Yarım limon suyu
                1 çay kaşığı karbonat
                Aldığı kadar un ( hamuru sert olacak )
Yapılışı : Hamuru yoğurun. Sol elinize hamur alıp sıkın sağ elinizdeki yağlı kaşıkla tavaya bırakın ve kızartın. Kızarınca çıkarıp soğuk şuruba atın. Şurup önceden kaynatılıp soğutulmuş olsun.
    Şurup : 2 bardak şeker, 2 bardak su

Talaş Böreği Tarifi


Malzeme : 10 tane milföy
                 250 gram parça et
                 2 adet soğan
                 4 çorba kaşığı bezelye
                 2 adet havuç
                 Tuz, kekik, karabiber, sıvıyağ

Yapılışı : Etleri yumuşacık pişirdikten sonra minik minik doğrayın. Soğanları piyaz şeklinde, havuçları da küçük küpler halinde doğrayıp, birbirine karıştırın.İçine bezelyeleri de ilave edip hepsini birlikte pişirin. Tuzunu ve baharatlarını da karıştırın. İç harcını milföylerin içine 1 er kaşık koyup, bohça şeklinde köşeleri üstte toplayıp ters çevirin. Fırın tepsisine dizip üstüne yumurta ve susam sürüp fırına koyun. 170 derecede pişirin.Üstüne susam yerine çörekotu veya galeta unu da serpiştirilebilir. Fırından çıkınca servis yapın.

21 Haziran 2011 Salı

En Kolay Mantı Tarifi

Malzeme : 500 gram un
                 su ve tuz
İçine :         Kıyma
                 1 adet soğan
                  Maydanoz
                 Tuz, karabiber ve pul biber

Yapılışı : Kıymaya soğanı rendeleyip maydanozu ince ince kıyın. Tuz, karabiber ve pul biber atın karıştırın.
 Hamuru da yoğurup tezgahın üzerinde açın. Çok ince olmasın.Açtığınız yufkayı çay bardağının ağzıyla yuvarlak yuvarlak kesin ortalarına iç koyup yarım ay şeklinde kapatıp kenarlarını parmaklarınızla bastırarak yapıştırın.

        Tencerede su kaynatıp, yaptığınız mantıları içine atıp haşlayın. mantılar suyun yüzüne çıkınca pişmiş demektir.Sarımsaklı yoğurtla karıştırıp tabaklara koyun. Sonrada üzerine yağda kızdırılmış pul biber gezdirin.

Köfte Çorbası

Malzeme : 250 gram köftelik kıyma
                 1 çay bardağı pirinç yada şehriye
                 3 çorba kaşığı margarin veya tereyağı
                 2 adet domates yada 1 kaşık salça
                 1 tane yeşil biber
                 1 çorba kaşığı un
                 2 litre et suyu
                 Maydanoz
                 Pul biber, karabiber ve tuz

Yapılışı : Kıymayı, tuz, karabiber ve kırmızı biberle iyice yoğurun. Köfte hamurundan nohut büyüklüğünde parçalar koparıp, ıslak avuç arasında yuvarlayın ve un serpiştirilmiş tepsiye atın.
      Bir tencereye yağı koyup eritin. İnce doğranmış yeşil biberleri koyup kavurun. Sonra salçayı koyun ve sonra da unu koyup biraz kavurun. Daha sonra et suyunu ilave edip çırpma teliyle karıştırarak kaynatın. Kaynamaya başlayınca tel şehriye ve köfteleri de içine atıp altını kısın. Şehriyeler yumuşayıp, çorbanın suyu kıvama gelince altını söndürün ve ince kıyılmış maydanozlarla süsleyip servis yapın.

Nohutlu Meze Tarifi

Malzemeler : 1 su bardağı nohut
                    1 su bardağı aşurelik buğday (dövme, yarma)
                    1 kg sarımsaklı yoğurt
                    2 çorba kaşığı sıvıyağ
                    Tuz, pul biber

Yapılışı : Nohutla bugdayı ayıklayıp, yıkayın akşamdan sıcak su dolu bir kaba bırakıp sabaha kadar bekletin. Sabah tekrar yıkayıp tencereye koyun haşlayın. Fazla su koymayın.Makarna gibi yetecek kadar suyla haşlayın.
Yumuşayınca altını söndürün. Fazla suyu varsa süzebilirsiniz. Yoğurtla karıştırıp, tabaklara koyun ve üzerlerine yağda kızdırdığınız pul biberi gezdirin.

18 Haziran 2011 Cumartesi

Patatesli Gözleme

Malzeme : 1 yumurta
                1 çay bardağı süt
                1 çay bardağı su
                Un ve tuz

Yapılışı : Yukardaki malzemelerle normal yumuşak bir hamur yoğurun. Diğer tarafta  2-3 tane patatesi soyup yıkayın, sonrada rendeleyin. Üzerine tuz, karabiber ve pul biber ilave edip karıştırın.
           Hamurdan  bezeler yapıp oklava ile açın. 4 taraftan kenarları üstüne büküp bohça kapatır gibi ortaya kadar kapatın ve iç harcı koyup bir kez daha köşeleri ortaya kadar bükün zarf gibi bir şekil almıştır. Diğer bezeleri de böyle yaptıktan sonra yağsız teflon tavada altını üstünü güzelce pişirin ve piştikten sonrada iki yüzüne de tereyağı sürün, servis yapın. Mutlaka sıcak yemelisiniz. Afiyet olsun.

Mercimek Çorbası Tarifi

Malzemeler: 1.5 su bardağı kırmızı mercimek
                   1.5 çorba kaşığı pirinç
                   2 tane sivri biber
                   1 tane domates
                   1 küçük soğan
                   1 havuç
                   2 çorba kaşığı margarin veya tereyağı
                   Tuz, karabiber,pul biber,kurunane



 Yapılışı : Mercimek ve pirinç yıkanır tencereye koyulur,üzerine ayıklanıp yıkanmış sebzeler iri iri kesilip katılır, 1 litre kadar su koyulup 3 çay kaşığı tuz ilave edilip ateşe koyulur. Sebzeler yumuşayana kadar pişirilir.
              Rondoya koyulup çekilir. Tencere sudan geçirilip tekrar ocağa koyulur. Kuruyunca içine margarin ve 1 tatlı kaşığı biber salçası, 1 tatlı kaşığı domates salçası koyulup kavrulur. 1 çay kaşığı karabiber,1 çay kaşığı pul biber ve 1 çorba kaşığı kurunane katılıp üzerine 1 litre kadar sıcak su ilave edilir kaynatılır kaynayan tencereye rondoda çektiğiniz sebzeli mercimeği boşaltın.bir iki taşım kaynadıktan sonra tuzunu kontrol edip altını söndürün.

Kabak Tatlısı

Malzemeler : 1 kg tatlı kabağı
                    3-4 kaşık bal

Yapılışı : Tatlı kabağını soyup dilimleyin, buharda pişirip rondoya koyun, balla birlikte rondoda çekin. Bir naylon torbaya veya pasta şırıngasına doldurup tepsiye sıkın fırında pişirin.
        Başka şekiller de verebilirsiniz.




Kabak tatlısının bir diğer tarifini de hemen burda verelim. Hangisini arzu ederseniz onu yapabilirsiniz.



Malzemeler : 1 kg kabak
                    1 kg toz şeker
                    İnce kıyılmış fındık, ceviz veya hindistan cevizi
Yapılışı     : Kabakları dilim dilim kesip kabuklarını soyduktan sonra bol su ile yıkayıp süzgece koyun iyice süzülsün. Sonra yayvan bir tenceye veya tepsiye döşeyip, üzerine şekeri boşaltın ve 1-2 saat böyle bekletin. Kendiliğinden bırakacağı suyla birlikte ateşe koyup pişirin.
         Kabaklar yumuşayınca, tencereden kabakları alıp servis tabağına veya borcama dizin şurubu biraz daha kaynatıp kabakların üzerine gezdirin.

         Daha sonra üzerini cevizle süsleyip servis yapın.

Kızartmalı Poğaça Tarifi

Malzemeler : 2 su bardağı süt
                     1 su bardağı ılık su
                     1 su bardağı sıvıyağ
                     1 yumurta
                     un

Yapılışı       :   Süt ile ılık suyu karıştırıp içine 1 paket maya ve 1 tatlı kaşığı şeker atın kabarsın. Sonra diğer malzemeleri karıştırıp yoğurun. Mayalanmasını bekleyin.
     Mayalandıktan sonra elinizi unlayıp tekrar yoğurun. Küçük parçalar koparıp, top top yuvarlayın. Margarinle yağlanmış tepsiye dizin üzerine yumurta sürüp fıranda 170 derecede pişirin. Çıkınca biraz soğutup üstten bir çay kaşığı yardımıyla dolma gibi içini oyun. minik doğranmış patatesleri kızartıp tuzlayın ve poğaçanın içine doldurun kapak kısmına 1 tatlı kaşığı sarımsaklı yoğurt koyup, 1 yaprak maydanozla süsleyin servis yapın.Misafir geleceği zaman poğaçaları bir gün önceden yapın sadece içini ve süslemesini sabaha bırakın.Kolaylık olsun.


Elmalı Tarçınlı Kek Tarifi

Malzeme : 1 su bardağı yoğurt
                 1 su bardağı sıvıyağ
                 1 su bardağı şeker
                 3 yumurta
                 1 paket kabartma tozu
                 1 paket vanilya
                 2 tane elma 2 çay kaşığı tarçın
Yapılışı : şekerle yumurtaları iyice çırpın. sonra elmaları soyup rendeleyin bütün malzemeleri karıştırıp, margarinle yağlanmış kalıba dökün. Üstü kızarınca çıkarıp soğumaya bırakın. Dilim dilim kesip servis yapın.

Pratik Kol Böreği Tarifi

Malzemeler : 1 Paket milföy hamuru
                    1 yumurta
                    biraz susam
                    istediğiniz bir iç malzemesi (ıspanak, patates, kıyma, peynir v.s)

Yapılışı : Milföyleri merdane veya oklava ile açarak inceltin kaşık kalınlığına getirin. Kenarına iç koyarak rulo şeklinde sarıp,tepsiye dizin. Bütün milföyleri bu şekilde yapıp bitirdikten sonra üzerine yumurta ve susam sürüp fırına koyun sarı renkte pişirin. Çıkınca dilim dilim kesip seris yapın.

Kırmızı Biber Turşusu Nasıl Yapılır

1. Aşama
   Biberleri közleyip,kabuklarını soyun.


2.Aşama
   Kavanoza su, sarımsak, tuz, sirke ve biraz da çiçek yağı koyup, biberleri içine atın.


3. Aşama
    3 gün sonra da buzdolabına koyun. Daha sonra istediğiniz zaman servis yapın.

17 Haziran 2011 Cuma

Haşhaşlı Çörek Nasıl Yapılır

Mayalı hamur yoğururken içine 2-3 adet çiğ patates rendeleyin.Mayaladığınız hamurun kabarmasını bekleyin. Kabardıktan sonra bezelere ayırıp yağlayın.
         Yağlı bezeleri birer birer açıp tekrar yağlayıp bezeleyin.Tekrar açıp içine yağlı haşhaş sürün. Rulo şaklinde sarıp burarak uzatın. Dilim dilim kesip dik olarak tepsiye koyun. Üzerine yine yağlı haşhaş sürüp fırında pişirin.

Nescafeli Kek Tarifi

Malzemeler : 3 yumurta
                    1 su bardağı şeker
                    1 su bardağı sıvıyağ
                    1 su bardağı yoğurt
                    1 paket vanilya
                    1 paket kabartma tozu
                    aldığı kadar un
                    2 çorba kaşığı nescafe
Yapılışı : Tüm malzemeleri karıştırıp yağlanmış kalıba dökün, fırına sürün 160 derecede pişirin.Pişip pişmediğini anlamak için üstten bıçak sokup çekin bıçağa hamur yapışmıyorsa pişmiş demektir. Bu taktik tüm kek çeşitleri için uygulanır.

Tavuk Salatası Tarifi

Malzeme : 1 bütün tavuk göğsü
                 1 çay bardağı haşlanmış mısır
                 5-6 tane kornişon turşu
                 10 tane mantar
                 3 yemek kaşığı sıvı yağ
                 Yarım demet dereotu
                 Tuz, karabiber


Yapılışı : Mantarları haşlayıp ince dilimler halinde doğrayın. Dereotunu ince ince kıyın, Tavuğu haşlayın ve minik minik ayırın. Kornişon turşuları da küçük küçük doğrayın. Bütün malzemeyi birlikte karıştırın. Tuz, karabiber ve sıvıyağ ilave edip iyice karıştırın servis tabağına alıp üzerini mısır taneleri ile süsleyip servis yapın.

Patates Kubbesi Tarifi

Malzemeler : 5-6 adet orta boy patates
                    2 orta boy havuç
                    10-15 adet kornişon turşu
                    3 diş sarımsak
                    Yarım demet dereotu
                    5-6 adet yeşil soğan
                    3 yemek kaşığı mayonez
                    Yeterince yoğurt

Yapılışı : Patatesleri haşlayıp, kabuklarını soyun, rendeleyin. Havuçları ve sarımsakları da içine rendeleyin.turşu,soğan ve dereotunu küçük küçük doğrayıp yukardaki bütün malzemeleri karıştırın.Mayonez ve yoğurttan 1 er kaşık ayırın (üzerini süslemek için lazım olacak) Çukur bir kabın içini streçle kaplayın,tüm malzemeyi bu kaba boşaltın. Buzdolabında 3-4 saat bekletin. Düz bir servis tabağına ters çevirerek çıkarın. kenara ayırdığınız mayonez ve yoğurdu karıştırıp her tarafına sürün ve yeşil zeytinlerle süsleyip dilim dilim servis yapın

Terbiyeli Çorba Tarifi

Malzemeler : 1 çay bardağı arpa şehriye
                    1 yumurta sarısı
                    Yarım limon suyu
                    Ilık tavuk suyu

Yapılışı : Yumurta sarısı limon suyu ve ve tavuk suyu çırpılır. Bir tencereye tavuk suyu koyulup Kaynatılır. Kaynayan tavuk suyuna 1 çay bardağı arpa şehriye ve birkaç tane karabiber atılır.
         Daha sonra yumurta sarısı,yarım limon suyu ve ılık tavuk suyu çırpılarak yavaş yavaş tencereye dökülür. Diğer elle de hızlı hızlı karıştırılır.
         Kıvama gelince ateşten alınır. Sıcak servis yapılır.