30 Kasım 2011 Çarşamba

KESTANE NASIL PİŞİRİLİR

Kestane Pişirme
        Kestaneler kış mevsiminin vazgeçilmez eğlencesidir. Özellikle de yılbaşı geceleri soba üzerinde pişirilen kestaneler bize çocukluğumuzu anımsatır. Hadi gelin hep birlikte kestanenin nasıl pişirildiğini öğrenelim.
         Öncelikle bir bıçak yardımıyla kestanelerin üstünün şişkin tarafını yandan yana çizmek gerekir, Çizilen kestaneleri soğuk su dolu kaba koyup 3-4 saat beklettikten sonra süzgece döküp iyice süzdürmeliyiz. Daha sonrada fırına veya teflon tavaya koyup üstü kapalı pişirilmelidir. Çizik yerler hafif açılıp sarı kızıl bir renk alınca pişmiş demektir.

18 Kasım 2011 Cuma

BUĞDAY AŞI ÇORBASI

Malzeme : 4 su bardağı su
                1 adet haşlanmış kuzu gerdanı ve suyu
                200 gram aşurelik buğday
                1 kase yoğurt
                1 adet yumurta sarısı
                1 adet havuç
                1 tatlı kaşığı tereyağı
                1 çay kaşığı kırmızı biber
                Tuz


YAPILIŞI : Tencerede 4 su bardağı su ile kuzu gerdanını iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Suyunu alıp akşam ıslattığınız buğdayı bu suyla birlikte haşlayın. Pişirdiğiniz eti kemiklerinden ayırıp incecik didikleyin.Kaynamakta olan karışıma ekleyin. Yoğurt ve yumurtayı çırpın hafifçe sulandırarak karışıma ekleyin. Haşlanmış ve kibrit şeklinde doğranmış havuçları da tencereye atın. Ayrı bir tavada tereyağını eritin. Kıyılmış domatesleri ekleyin. 3-4 dakika kavurup, kırmızı biberi ilave edin. Bu karışımı da çorbaya ekleyin. Tuzunu ayarlayarak servis yapın.

YAYLA ÇORBASI

Malzeme : 1 su bardağı pirinç
                1 litre etsuyu
                1 su bardağı yoğurt
                2 yumurta sarısı 
                Yarım demet dereotu
                4 çorba kaşığı un
                2 çorba kaşığı tereyağı
                1 tatlı kaşığı kuru nane
Yayla Çorbası


YAPILIŞI : Pirinci ayıklayıp yıkayın. 1 litre et suyuna pirinçleri katıp yumuşayana kadar kısık ateşte pişirin. Diğer tarafta karıştırma kabına, önce yumurta sarısını sonra unu ilave edip çırpın. sonrada yoğurdu ekleyip iyice çırpın. Et suyu ve pirinçler birlikte yumuşayınca bir iki kepçe bundan alıp terbiyenin içine karıştırın ve tekrar tencereye hızlı hızlı karıştırarak boşaltın ve birlikte bir iki taşım daha kaynatıp söndürün.
       Üzerine yağda kızdırdığınız naneyi gezdirin. Servis yapın. Arzu ederseniz dövülmüş bir iki diş sarımsak ve ince kıyılmış dereotu da ilave edebilirsiniz. Bu da çorbanıza değişik bir lezzet katar. Afiyet olsun...

CİĞERLİ PİLAV

Malzeme : 2,5 su bardağı pirinç
                500 gram karaciğer
                1 soğan rendesi
                2 çorba kaşığı yağ
                2,5 su bardağı su
                1 defne yaprağı
                1 adet kesme şeker
                Tuz ve karabiber
Ciğer Pilavı


YAPILIŞI : Ciğerli pilav yapmak için önce ciğerlerin zarı soyulur ve bol su ile yıkanır. Suda haşlanır ve suyu bitinceye kadar pişirilir. Küçük küpler halinde doğranır. Pirinçler 1 saat tuzlu sıcak suda bekletilir. Daha sonra iyice yıkanıp süzülür. Tencereye yağ koyulur. bu yağda soğanlar evire çevire kavrulur. Sonra ciğer koyulur ve biraz da birlikte kavrulur. 2,5 bardak su, şeker ve defne yaprağı ilave edilir. Kaynayınca pirinç konur ve karıştırılır. Kısık ateşte 20 dakika pişirilir. Bol karabiber serpilir ve ve tuz koyulup harmanlanarak servis yapılır.

SARIMSAKLI TAVUK ÇORBASI

Malzeme : 1 adet tavuk but
                1 çay bardağı haşlanmış buğday
                3-4 diş sarımsak
                Yarım demet kıyılmış dereotu
                1 adet defne yaprağı
                2 çorba kaşığı un
                4 çorba kaşığı sıvıyağ
                2 çorba kaşığı yoğurt
                1 yumurta sarısı
                1 limonun suyu
Tavuk çorbası

YAPILIŞI : Sarımsaklı tavuk çorbasını yapmaya başlarken evvela, tavuk butunu defne yaprağıyla birlikte haşlayın. Haşlama suyuna isterseniz soğan, pırasa ve kereviz gibi sebzeler de katabilirsiniz. Haşlandıktan sonra ince ince didikleyin. Derisini atın. Soyulmuş sarımsaklara biraz tuz katıp havanda dövün.
        Bir tencereye sıvıyağı koyup ocağı yakın ve kısın. Sarımsakların yarısını bu yağda hafif kavurun. Un ilave edin. Hızlı hızlı karıştırarak un rengini değiştirinceye kadar kavurun. Tavuk suyunu içine ilave edin. Hemen ardından didiklediğiniz tavuk parçaları ile haşlanmış buğdayı ekleyin.
 Bir taşım kaynadıktan sonra bir karıştırma kabında kaln sarımsakları, yoğurdu, yumurta sarısını, limon suyu ve ince kıyım dereotunu güzelce karıştırın. Çorbadan bir iki kepçe alıp bu terbiyenin içine katıp karıştırın ve sonra tencereye boşaltın. Bir iki taşım daha kaynadıktan sonra altını söndürüp servis yapın.

EKŞİLİ KÖFTE ÇORBASI

Malzeme : 300 gram kıyma
                Yarım çay bardağı pirinç
                1 adet soğan
                2-3 diş sarımsak
                1 su bardağı un
                2 adet patates
                2 adet havuç
                2 adet yumurta sarısı
                1 çay bardağı bezelye
                3 çorba kaşığı yoğurt

YAPILIŞI : Köfte çorbasını hazırlarken önce patatesleri ve havuçları küp şeklinde doğrayıp su dolu bir kaba koyun ve bir kenara bırakın. Bir kabın içine soğanı ince ince doğrayın, sarımsakların yarısını da rendeleyip içine katın. Sonra kıyma, pirinç ve tuz koyup iyice yoğurun.
        Bir tencere su koyup kaynamaya bırakın. Su kaynayıncaya kadar köfteleri minik minik yuvarlayın, unlanmış tepsiye atıp sallayın. Kaynamakta olan suya yuvarladığınız köfteleri atın.
        Köftelerden sonra havucu, 2 dakika sonra patatesi, ve en son bezelyeyi de ilave edip kısık ateşte kaynatmaya devam edin.
Köfte Çorbası

        Diğer tarafta köfte çorbasının terbiyesini hazırlamak için çukur bir kabın içine yoğurt, limon ve sarımsağın kalanını rendeleyip koyun. 2 yumurta sarısını da ilave edip çırpın. 2 kaşık kadar un ilave edip sos haline gelinceye kadar iyice çırpın.
        Köfteli çorbadan bir iki kepçe alıp terbiyenin içine karıştırın ve bu karışımı çorba tenceresine geri boşaltın bir iki taşım daha kaynatıp ocağı söndürün. SERVİS YAPIN.

KRAL PARFE

Malzeme : 1 kutu krem şanti
                1 su bardağı süt
                1 paket beze (ufalanmış)
                3 adet çikolatalı gofret
                4 adet kayısı
                4 adet incir
                1 su bardağı ceviz
                2 çorba kaşığı susam
                2 çorba kaşığı hindistan cevizi
                2 adet portakal şekerlemesi
                100 gram bitter çukolata
                2 çorba kaşığı tereyağ veya krema


YAPILIŞI : Kral parfe yaparken, 1 kutu krem şantiyi 1 su bardağı sütle mikserde çırpın, içine ufalanmış, beze, gofret, küçük doğranmış kayısı, incir, portakal kabuğu, susam ve hindistan cevizini koyup iyice karıştırın. Yuvarlak ve derin bir büyük kaseye folyo yerleştirip, hazırlanan karışımı boşaltın. Kral parfeye kaşığın tersi ile bastırın. Bir gece buzlukta bekletin. Servis tabağına ters çevirerek çıkartın. Çikolatayı benmari usulü eritip, içine krema koyun ve karıştırın. Kral parfenin üzerine döküp servis yapın.

       Biz Böyle yaptık ama parfenin birçok çeşiti var bildiğiniz gibi...
Meyveli Parfe
                                                               

Parfe, istediğiniz bütün meyve çeşitleriyle yapılabildiği gibi, istediğiniz kalıpla da yapılabilir.



Kakaolu  Parfe



MAKARNA PİZZASI

Malzeme : 1,5 su bardağı boncuk makarna
                2 yumurta
                1 kase beyaz peynir
                1 çorba kaşığı un
                1 kg kırmızı biber
                Tuz
                2 çorba kaşığı tereyağı
               Yarım demet maydanoz
                2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar

YAPILIŞI : Biberler ayıklanır, kabukları soyulur ve bir kalıba dizilir. Makarna haşlanır ve suyu süzülür. Tereyağıyla sotelenir. Beyaz peynir ve yumurta koyulur, karabiber ilave edilir, yarısı kalıba dökülür, üzerine maydanozlu kaşar serpilir ve diğer yarısıyla da bunun üzeri örtülür. En üstüde kırmızı biberlerle kapatılır ve fırında 15 dakika pişirilir ters çevrilerek servis yapılır.

BROKOLİ ÇORBASI

Malzeme : 500 gram brokoli
                 2 çorba kaşığı un
                 1 bardak süt
                 2 çorba kaşığı zeytinyağı
                 Tuz ve etsuyu

YAPILIŞI : Ayıklanmış brokoliyi iyice yıkayıp az miktarda su ile haşlayın, ayrı bir tencerede zeytinyağına un ilave ederek pembeleşinceye kadar kavurun. Çırpma teliyle sürekli karıştırarak süt ilave edin. Ardından brokolileri haşladığınız su ile birlikte rondodan geçirin ve sütün içine ilave edin.
       Arzu ederseniz dereotu, fesleğen veya rezene ile süsleyebilirsiniz.

KAZDAĞI ÇORBASI

Malzeme : 1 adet haşlanmış tavuk budu
                1 su bardağı toz tarhana
                3 adet sivri biber
                3 adet domates
                1 su bardağı haşlanmış nohut
                250 gram taze börülce
                1 çay bardağı zeytinyağı
                Tuz, Pulbiber,sarımsak

YAPILIŞI : Börülceleri ayıklayın ve ufak ufak doğrayın, 2 su bardağı su ile haşlayın. Suyunu bir kaba boşaltıp soğutun. Tarhanayı bu su ile ıslatın. Küp şekilnde doğranmış domatesleri, biberleri ve sarımsakları tencereye koyup soteleyin. Haşlanmış tavuk etini, börülceyi ve ıslattığınız tarhanayı 4 su bardağı su ilave ederek 15 dakika pişirin. Tuzu, nohutu ve pulbiberi ilave edin. Zeytinyağını kızdırıp üzerine gezdirin ve servis yapın.

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR

Malzeme : 5 tane orta boy enginar
                3 orta boy halka şeklinde doğranmış soğan
                2 su bardağı garnitür (havuç, bezelye, patates)
                2 adet kesme şeker
                 Tuz
                1 çay bardağı zeytinyağı
                1 demet dereotu
                1 limon suyu       

YAPILIŞI : Enginarlar ayıklanır, limonla ovulur. Sonra limonlu ve unlu suya koyulur. Soğanlar tencereye koyulur, yağda sotelenir, garnitür ilave edilir,üzerine enginarlar dizilir. Üstünü örtecek kadar su, tuz ve şeker konur, kısık ateşte enginarlar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Soğuyunca enginarlar servis tabağına dizilir, içlerine garnitür doldurulur. üzerine ince kıyım dereotu serpiştirilip servis yapılır.

        Enginarlar soyulduktan sonra limon suyu ile ovulmalıdır, aksi taktirde kararır.

GÜLLAÇ TARİFİ

Malzeme : 10 adet güllaç yaprağı
                 1 litre süt
                 2 su bardağı şeker
                 1 su bardağı dövülmüş ceviz
                 Meyve şekerlemesi
                 Fıstık

YAPILIŞI : Sütü şekerle karıştırıp ocağa koyun altını yakın ve şeker eriyince şekerli sütü tepsiye dökün. Güllaç yapraklarını teker teker alıp, tepsideki sütle ıslatın. Güllaç yaprakları bitinceye kadar bu işlemi tekrarlayın. Bu arada süt soğursa tekrar ısıtılması gerekir.
          Islattığınız güllaçları ikiye katlayın. Üzerine ceviz serğiştirip rulo şeklinde sarın. Tepside kalan sütü rulonun üzerine dökün. üstünü şekerleme ve fıstıkla süsleyip servis yapın.