15 Aralık 2011 Perşembe

Mercimekli Köfte Tarifi

Mercimekli  Köfte
Malzeme : 2 su bardağı kırmızı mercimek
                1 su bardağı köftelik bulgur
                2 adet büyük boy kuru soğan
                1 çorba kaşığı biber salçası
                1 tatlı kaşığı domates salçası
                1 tatlı kaşığı kimyon
                2 tatlı kaşığı nar ekşisi
                1 su bardağı sıvıyağ
                1 demet yeşil soğan
                1 demet maydanoz
 Yapılışı : Mercimekleri yıkayıp 4 su bardağı su ve bir tatlı kaşığı tuzla haşlayın yumuşayınca bulguru koyun ve ocağı kapatın. tencerenin kapağını kapatıp demlenmeye bırakın.
          Yarım saat kadar sonra çukur bir tavada ince doğranmış kuru soğanları sıvıyağla birlikte iyice kavurup salçaları ilave edin ve birlikte biraz daha kavurup altını söndürün. Kimyon ve nar ekşisi ekleyip tencereye bulgurun üstüne boşaltın ve bir geniş leğene bu karışımı koyarak biraz yoğurun daha sonra diğer tarafta iyice yıkanmış maydanoz ve yeşil soğanları ince ince kıyın ve ilave edin. tuzunu ve ekşisini kontrol edin. Eğer tam olmuşsa köfteleri şekillendirmeye başlayın ve kıvırcıkla birlikte servis tabağına yerleştirip servise hazır hale getirin.

Hindi Nasıl Pişirilir

Yılbaşı Hindisi
                                Yılbaşı Hindi Tarifi
Malzeme : 1 tane hindi
                1 tane portakal
                1 çorba kaşığı ince doğranmış biberiye
                Bir buçuk çorba kaşığı kişniş tohumu
                1 tatlı kaşığı kimyon tohumu
                Yarım demet maydanoz
                Bir adet küçük kuru soğan
                 3 çorba kaşığı sıvıyağ
                1 adet iri doğranmış soğan             
                2 sap ince kıyılmış kereviz
                1 çay kaşığı pul biber
                1 çay kaşığı tarçın
                1 çorba kaşığı bal
                Tuz, karabiber
                100 gr tereyağı
                1 adet küçük boy küp küp doğranmış elma
                100 gr kuru kayısı (küçük küçük doğrayın)
                3 çorba kaşığı iri doğranmış maydanoz
                60 gr iri çekilmiş fındık ve ceviz
                40 gr badem (soyulmuş, hafif kavrulmuş, iri dövülmüş)
                 5 dilim tost ekmeği

                           HİNDİ NASIL PİŞİRİLİR ?



1 tane portakalı kabuğuyla birlikte rondoda çekin.Portakalı çıkarıp rondoya 1 çorba kaşığı kişniş tohumu, kimyon tohumu, pul kırmızıbiber, tarçın, bal, tuz ve karabiberi iyice çekin. Portakala biberiyeyi ilave edip karıştırın ve  tereyağının yarısı ile ezilmiş baharat karışımını krema kıvamına gelinceya kadar iyice karıştırın.
Hindiyi, göğüs kısmı yukarıya gelecek şekilde fırın tepsisine yerleştirin. Her tarafına, özellikle göğüs ve but kısımlarına tereyağlı karışımı iyice sürün.
Maydanoz yaprakları ve küçük soğanı hindinin göğüs boşluğuna yerleştirin.
Kalan kişniş tohumunu hafifçe ezin. Kalan tereyağı ve sıvıyağı ısıtın. Soğan ve kerevizleri katıp, karıştırarak orta ateşte 5 dakika soteleyin. Karıştırmaya devam ederek elmayı ekleyin ve 5 dak. daha pişirin. Ezdiğiniz kişniş tohumunu ilave edip, 1-2 dakika daha karıştırarak pişirin. Kalan tüm malzemeleri katın ve iyice harmanlayın.
Elmalı karışımın yarısını hindinin göğüs boşluğuna çok sıkı olmayacak şekilde doldurun. Hindinin bacaklarını yukarıda çarpraz olacak şekilde sıkıca bağlayın.
Hindiyle birlikte verilen pişirme termometresini, kullanma talimatında olduğu gibi hindinin göğüs etine yerleştirin.
Pişirme torbasına çok az un koyup, torbanın her tarafını unlayın ve fazla unları silkeleyin. Hindiyi pişirme torbasına yerleştirin. Torbanın ağzını yanmaz tel ile sıkıca bağlayıp, üzerine iğne ile birkaç delik açın.
Önceden ısıtılmış 190 °C fırında 100 dakika pişirdikten sonra pişirme termometresinin hareketini takip edin. Hindiyi fırından çıkardıktan sonra yaklaşık 10-15 dak. dinlendirin.
Hindinin servis edilmesinden 10 dakika önce kalan elmalı karışımı, bir çorba kaşığı ısıtılmış tereyağında ve orta ateşte karıştırarak, elmalar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 5 dak. pişirin. Hindi ile beraber servis yapın.

                                              Hindi dolması

      Birkaç tane kuru soğanı küçük kareler halinde doğrayıp, sıvıyağda soteleyin, üzerine 1 tatlı kaşığı salça ve 1 çay kaşığı karabiber ilave edip kavurun ve 1 çay bardağı yıkanmış pirinç ilave edip iyice kavurun, 1 çay bardağı sıcak su ekleyip altını kısın ve kapağı kapalı bir şekilde suyunu çekinceye kadar pişirip altını söndürün.

      Daha sonra bu iç pilavı hindinin içine doldurup dikin ve açık bir tavada altını üstünü iyice nar gibi kızartıp derin bir tencerede yumuşayıncaya kadar pişirin suyuna da güzel bir pirinç pilavı pişirip birlikte servis yapın.

      Bu dolmayı hindi bulamadığınız taktirde tavukla da tapabilirsiniz. Çok da güzel oluyor. Hiç endişe etmeyin.Yeni yılınız kutlu olsun.

14 Aralık 2011 Çarşamba

İşkembe Çorbası

Malzeme : 1 kg temizlenmiş yıkanmış işkembe
                2 su bardağı akşamdan kaynar suyla ıslatılmış nohut
                2 çay bardağı pirinç
                1 adet domates
                sıvıyağ
                1 tatlı kaşığı biber salçası
                1 tatlı kaşığı domates salçası
                1 çorba kaşığı kuru nane
Yapılışı : Akşamdan ıslatılmış nohutu ve yıkayıp küçük kareler halinde doğradığınız işkembeleri düdüklü tencerede iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Kapağını açıp bakın suyunun 3 ila 4 litre civarında olması gerekir. Eksikse kaynar suyla tamamlayın ve pirinçleri ilave edip, kaynamaya bırakın.
         Pirinçler pişerken çukur bir tavada biraz sıvıyağ ile salçayı birlikte kavurun. Sonra rendelenmiş yada küçük küçük doğranmış domatesleri ilave edip biraz da öyle kavurun ve altını söndürüp nane ve 1 adet limon suyu ekleyin karıştırın. Bu arada çorbanın suyundan 2 kepçe alıp sosla karıştırın ve tencereye ilave edin. pirinçlerde iyice yumuşadıysa ocağı söndürebilirsiniz. Biraz dinlendirdikten sonra servis yapabilirsiniz.


                                                 Terbiyeli İşkembe Çorbası Tarifi
İşkembe Çorbası


İşkembeleri temizleyip iyice yıkadıktan sonra küçük kareler halinde doğrayıp iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın ve sonra küçük bir tavada sıvıyağ ile 1-2 kaşık un kavurup ocağı söndürün. İşkembenin suyundan 2-3 kepçe alıp kavrulan una ilave edin çırpma teliyle iyice karıştırın.1 limon suyu ve 1 diş sarımsak ezerek, ilave ettikten sonra tencereye boşaltın. Kaynatmaya devam edin. Kıvama gelince altını söndürün. Üzerini pul biberle süsleyip servis yapın.

12 Aralık 2011 Pazartesi

Aşure Tarifi

Malzeme :1 su bardağı nohut
                  1 su bardağı kuru fasulye
                  2 su bardağı aşurelik buğday
                  Yeteri kadar toz şeker
                  100 gram kuru kayısı
                  100 gram kuru incir
                  2 adet ince doğranmış portakal kabuğu    
                  50 gram çekirdeksiz kuru üzüm
                  Kıyılmış ceviz veya kavrulmuş fındık (üstünü süslemek için)
Yapılışı : Buğdayı, nohutu ve kuru fasulyeyi ayıklayıp yıkayın ve akşamdan sıcak su dolu bir kaba koyup kapağını kapatın. Sabah olunca suyunu boşaltıp yeniden sıcak su dolu bir tencerede yumuşayıncaya kadar pişirin. Düdüklü tencereniz varsa mutlaka düdüklüde pişirin. Yoksa diğer tencerede daha uzun süre pişirirseniz problem olmaz.
           Nohut ve fasulyeler iyice yumuşadıktan sonra, şekerini koyun, şeker eriyince küçük küçük doğrayıp yıkadığınız incir, portakal kabuğu ve kayısılarla kuru üzümleri de ilave edin.
           Kıvama gelinceye kadar pişirin sık sık karıştırın ki dibi tutmasın.
          Bu şekilde pişen aşuremiz sıcakken kaselere boşaltılır ve üzeri tarçınlı cevizle veya kavrulmuş fındıkla süslenerek servis yapılır.