17 Ağustos 2013 Cumartesi

Yüksük Çorbası, Mantı Çorbası, Yüssük Çorbası

     
Yüksük Çorbası Resimli
Kıymaya bir küçük soğan rendelenir ve içerisine biraz tuz karabiber ve pul biber ilave edilerek karıştırılır. Daha sonra bir küçük leğene göz kararı un konulup içine 1 yumurta kırılır ve biraz tuz eklenerek soğuk suyla iyice yoğurulur ve hamur açılarak küçük küçük kesilir içine kıymalı harçtan mercimek büyüklüğünde koyularak küçük bohça şeklinde kapatılır.
       Mantılar bu şekilde yapıldıktan sonra un serpilmiş tepsiye koyularak buzdolabına bırakılır.
Geniş bir tencereye minik minik doğranmış parça etle nohut koyularak yumuşayıncaya kadar pişirilir ve tepsideki mantılar içine atılarak haşlanır, mantıların hepsi suyun yüzüne çıkınca pişme süresi tamamlanmış demektir altı kısılır ve küçük bir sos tenceresinde sıvıyağ tereyağ karışımına 1 kaşık salça ilave edilerek biraz kavrulur ve kabuğu soyulmuş 2 domates minik minik doğranarak bu sosa eklenir biraz daha kavrulduktan sonra altı söndürülür ve kurunaneyle bir limon suyu ilave edilerek tenceredeki pişmiş mantıdan 2 kepçe bu sosa karıştırılıp mantıların üzerine dökülür bir iki taşım daha kaynadıktan sonra altı söndürülür.
      Bu şekilde pişirilen yüksük çorbamız ılımaya bırakılır ve ılıyınca tabaklara alınarak üzerine 2-3 kaşık sarımsaklı yoğurt koyularak servise sunulur.
Çukurova yöresinde eskiden köy düğünlerinde düğün yemeği olarak bilinen bu yemeğe yüksük çorbası, yüssük çorbası, mantı çorbası ve börek çorbası da denilmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder