25 Eylül 2013 Çarşamba

BAKLAVA YUFKASI İLE BAKLAVA YAPIMI

HAZIR YUFKA ILE BAKLAVA YAPIMI

MALZEMELER:
2 paket hazır baklava yufkası (toplam 45 adet yufka olması lazım.
250 gr.teremyağ
1 su bardagı sıvı yağ
1 kâse dövülmüs ceviz (400-500 gr kabuksuz ceviz içi)

SERBETİ İÇİN:
5 su bardağı şeker
4 su bardagı su
1 tatlı kaşığı limon suyu

YAPILIŞI: Dikdörtgen fırın tepsisini sıvı yağla yağlayın. Yufka paketini açıp yufkaların üzerine nemli bir bez örtün. Tereyağını tavada eritin. Ocağı kapatıp sıvı yağı ekleyin karıştırın. Yufkalar çok ince ve dikdörtgen şeklinde olduğu için tepsiye koyarken yırtılmamasına dikkat edilmeli. Yufkalar tepsiye tam geliyor. Çok az boşluk kalıyor. Yufkaları tepsiye birer birer koyacağınız için yufkaları yerleştirirken mutlaka sayarak yapmalısınız. Tepsiye ilk yufkayı serin. Üzerine 2.yufkayı serin. Üst üste olsun. 3.yufkada 2-3 yemek kaşığı tereyag-sıvı yağ karışımını firçayla her yerine sürün. Yufkalar üzerine teker teker koymaya devam edilecek. 4.yufkayı üzerine koyun. 5.yufkayi üzerine koyun. 6. yufka da yine 2-3 yemek kaşığı tereyağı-sıvıyağ karışımını firçayla her yerine sürün. Yani her 3 yufkada bir sürülecek. (3-6-9-12-15) aradaki yufkalara yağ sürülmeyecek. 15. yufkada yağ sürdükten sonra ceviz serpilecek. Seviyorsanız cevizi bol bol serpebilirsiniz. Boş yer kalmasın. Yufkalar tek tek üst üste konmaya devam edilecek. 18-21-24-27-30. yufkalarda yağ sürülecek. 30.yufkada bir daha ceviz serpilecek. 33-36-39-42-45. yufkalarda yağ sürülecek. 45.yufka son yufka. Kalan yağın hepsini sürüp baklavayı dilimleyin. (45 kat oldugu için biraz zor dilimlenir). Önceden 200 derece ısıtılmış fırında nar gibi kızarana kadar pişirin. Fırından alıp tamamen soğumaya bırakın.

ŞURUP İÇİN : Şeker ve suyu tencerede kaynatın. Kaynayınca saate bakip 15 dk. sonra limon suyunu ekleyin bir-iki taşım daha kaynatıp hemen ocagı kapatın. Şurubu ılıktan biraz sıcak olsun. Baklava soğukken şurubu eşit olarak dökün. Tepsinin üzerini kapatmayın.

NOT: ŞURUP ÇOK KAYNAR DÖKÜLÜRSE HAMURLAŞIR..

NOT: MUTLAKA YUFKALARI BIRER BIRER ÜST ÜSTE KOYUN.NASIL OLSA 3 YUFKADA BIR YAG SÜRÜLÜYOR DIYE 3 YUFKA BIRDEN KOYMAYIN. BİRER BİRER KOYDUĞUNUZDA YUFKA HAVA ALIR. YAZDIGIM KATLARDA SADECE YAĞ KARIŞIMI SÜRÜLECEK. CEVİZ İSE 15. VE 30. KATTA SERPİLECEK.

7 Eylül 2013 Cumartesi

Sakızlı Muhallebi Tarifi

Sakızlı Muhallebi

MALZEMELER (5 Kişilik)

2 adet nohut tanesi kadar damla sakızı
1 litre soğuk süt
1 su bardağından bir parmak az şeker
1 tepeleme çorba kaşığı un
1 tepeleme çorba kaşığı nişasta
1 tepeleme çorba kaşığı pirinç unu
1 çay kaşığı tereyağı

Muhallebi Tarifi

Sakızı bir tutam şekerle birlikte havanda toz haline gelinceye kadar dövün, bir kenarda bekletin. Sakız dışındaki tüm malzemeyi kalın tabanlı, geniş bir tencerede çırpma teliyle iyice karıştırın. Ateşe koyun. Tahta kaşıkla devamlı karıştırarak kısık ateşte bir taşım kaynatın (ortasından göbek atana kadar). Daha sonra ateşten alın. En son damla sakızını ilave edin. Muhallebiyi sıcak tencerenin içinde çırpma teliyle 10 dakika veya mikserle 5 dakika çırpın. Bu sırada içine hava baloncukları girerek muhallebiyi kabartacak. Çırpma telini havaya kaldırdığınızda muhallebi sakız gibi uzayacak. Yüksek kenarlı bir servis kabını suyla ıslatın ve muhallebiyi bu servis kabına döküp en az 2 saat soğumaya bırakın. Dilim dilim kesip sade olarak veya kaymaklı dondurmayla birlikte servis yapın.

Karamelli Muhallebi Tarifi

Karamelli Muhallebi Malzemeler


    4 bardak süt
    3 kaşık nişasta
    1 kaşık tereyağı
    1 buçuk bardak toz şeker
    1 çay bardağı dövülmüş fındık
    1 yumurta
Karamelli Muhallebi Yapılışı

Önce karamelini yapalım :
         Kuru bir tencereye şekerimizi dökelim kısık ateşte şeker esmerleşinceye kadar kavuralım. Rengi koyulaşınca yarım su bardağı su dökelim. Tahta kaşıkla hızlı hızlı karıştıralım ve ateşi söndürelim. Karameli bir başka kaba alıp, bu tencerede muhallebi yapma islemine geçelim, önce yumurtayı çırpıp sütü ve nişastayı iyice karıştırıyoruz ve yavaş yavaş pişiriyoruz. Sürekli karıştırmamız gerekir çünkü nişasta topaklaşmasın. En son pişmeye yakın yağını koyuyoruz.
Sonra : 
Önceden hazırladığımız karameli muhallebiye ilave edip karıştırarak kâselere boşaltalım ve üzerini fındıkla süsleyerek servis yapalım...

Not: Tereyağı muhallebiye parlaklık, kaymak görüntüsü ve lezzeti verir. Afiyet olsun.

Meyve suyu yaparken daha fazla su çıkarmak için

Meyve suyu yaparken, meyveleri ( portakal, mandalina, greyfurt ve limon ) yarım saat kadar önceden ikiye bölüp, soğuk suyun içinde bekletirseniz daha fazla meyve suyu elde edersiniz...

Meyveleri iyice yıkadıktan sonra ikiye bölün, soğuk suda yarım saat bekletip sonra sıkın bakın ne kadar fazla meyve suyu elde edeceksiniz ;)