15 Aralık 2011 Perşembe

Hindi Nasıl Pişirilir

Yılbaşı Hindisi
                                Yılbaşı Hindi Tarifi
Malzeme : 1 tane hindi
                1 tane portakal
                1 çorba kaşığı ince doğranmış biberiye
                Bir buçuk çorba kaşığı kişniş tohumu
                1 tatlı kaşığı kimyon tohumu
                Yarım demet maydanoz
                Bir adet küçük kuru soğan
                 3 çorba kaşığı sıvıyağ
                1 adet iri doğranmış soğan             
                2 sap ince kıyılmış kereviz
                1 çay kaşığı pul biber
                1 çay kaşığı tarçın
                1 çorba kaşığı bal
                Tuz, karabiber
                100 gr tereyağı
                1 adet küçük boy küp küp doğranmış elma
                100 gr kuru kayısı (küçük küçük doğrayın)
                3 çorba kaşığı iri doğranmış maydanoz
                60 gr iri çekilmiş fındık ve ceviz
                40 gr badem (soyulmuş, hafif kavrulmuş, iri dövülmüş)
                 5 dilim tost ekmeği

                           HİNDİ NASIL PİŞİRİLİR ?



1 tane portakalı kabuğuyla birlikte rondoda çekin.Portakalı çıkarıp rondoya 1 çorba kaşığı kişniş tohumu, kimyon tohumu, pul kırmızıbiber, tarçın, bal, tuz ve karabiberi iyice çekin. Portakala biberiyeyi ilave edip karıştırın ve  tereyağının yarısı ile ezilmiş baharat karışımını krema kıvamına gelinceya kadar iyice karıştırın.
Hindiyi, göğüs kısmı yukarıya gelecek şekilde fırın tepsisine yerleştirin. Her tarafına, özellikle göğüs ve but kısımlarına tereyağlı karışımı iyice sürün.
Maydanoz yaprakları ve küçük soğanı hindinin göğüs boşluğuna yerleştirin.
Kalan kişniş tohumunu hafifçe ezin. Kalan tereyağı ve sıvıyağı ısıtın. Soğan ve kerevizleri katıp, karıştırarak orta ateşte 5 dakika soteleyin. Karıştırmaya devam ederek elmayı ekleyin ve 5 dak. daha pişirin. Ezdiğiniz kişniş tohumunu ilave edip, 1-2 dakika daha karıştırarak pişirin. Kalan tüm malzemeleri katın ve iyice harmanlayın.
Elmalı karışımın yarısını hindinin göğüs boşluğuna çok sıkı olmayacak şekilde doldurun. Hindinin bacaklarını yukarıda çarpraz olacak şekilde sıkıca bağlayın.
Hindiyle birlikte verilen pişirme termometresini, kullanma talimatında olduğu gibi hindinin göğüs etine yerleştirin.
Pişirme torbasına çok az un koyup, torbanın her tarafını unlayın ve fazla unları silkeleyin. Hindiyi pişirme torbasına yerleştirin. Torbanın ağzını yanmaz tel ile sıkıca bağlayıp, üzerine iğne ile birkaç delik açın.
Önceden ısıtılmış 190 °C fırında 100 dakika pişirdikten sonra pişirme termometresinin hareketini takip edin. Hindiyi fırından çıkardıktan sonra yaklaşık 10-15 dak. dinlendirin.
Hindinin servis edilmesinden 10 dakika önce kalan elmalı karışımı, bir çorba kaşığı ısıtılmış tereyağında ve orta ateşte karıştırarak, elmalar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 5 dak. pişirin. Hindi ile beraber servis yapın.

                                              Hindi dolması

      Birkaç tane kuru soğanı küçük kareler halinde doğrayıp, sıvıyağda soteleyin, üzerine 1 tatlı kaşığı salça ve 1 çay kaşığı karabiber ilave edip kavurun ve 1 çay bardağı yıkanmış pirinç ilave edip iyice kavurun, 1 çay bardağı sıcak su ekleyip altını kısın ve kapağı kapalı bir şekilde suyunu çekinceye kadar pişirip altını söndürün.

      Daha sonra bu iç pilavı hindinin içine doldurup dikin ve açık bir tavada altını üstünü iyice nar gibi kızartıp derin bir tencerede yumuşayıncaya kadar pişirin suyuna da güzel bir pirinç pilavı pişirip birlikte servis yapın.

      Bu dolmayı hindi bulamadığınız taktirde tavukla da tapabilirsiniz. Çok da güzel oluyor. Hiç endişe etmeyin.Yeni yılınız kutlu olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder