12 Aralık 2011 Pazartesi

Aşure Tarifi

Malzeme :1 su bardağı nohut
                  1 su bardağı kuru fasulye
                  2 su bardağı aşurelik buğday
                  Yeteri kadar toz şeker
                  100 gram kuru kayısı
                  100 gram kuru incir
                  2 adet ince doğranmış portakal kabuğu    
                  50 gram çekirdeksiz kuru üzüm
                  Kıyılmış ceviz veya kavrulmuş fındık (üstünü süslemek için)
Yapılışı : Buğdayı, nohutu ve kuru fasulyeyi ayıklayıp yıkayın ve akşamdan sıcak su dolu bir kaba koyup kapağını kapatın. Sabah olunca suyunu boşaltıp yeniden sıcak su dolu bir tencerede yumuşayıncaya kadar pişirin. Düdüklü tencereniz varsa mutlaka düdüklüde pişirin. Yoksa diğer tencerede daha uzun süre pişirirseniz problem olmaz.
           Nohut ve fasulyeler iyice yumuşadıktan sonra, şekerini koyun, şeker eriyince küçük küçük doğrayıp yıkadığınız incir, portakal kabuğu ve kayısılarla kuru üzümleri de ilave edin.
           Kıvama gelinceye kadar pişirin sık sık karıştırın ki dibi tutmasın.
          Bu şekilde pişen aşuremiz sıcakken kaselere boşaltılır ve üzeri tarçınlı cevizle veya kavrulmuş fındıkla süslenerek servis yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder