Trakya Mantısı
Malzemeler (4 Kişilik):
Tavuk Suyu İçin;
• 1 adet ikiye bölünmüş soğan
• 1 diş ezilmiş sarımsak
• 2 adet defne yaprağı
• 1 adet üçe bölünmüş havuç
• 2 lt ılık su
• 250- 300 gr arası tavuk göğsü
Harcı İçin;
• 2 yemek kaşığı 30 gr Margarin
• 250 - 300 gr pişmiş ve didiklenmiş tavuk eti
• 3 su bardağı pirinç
• 1 Tatlı kaşığı tuz
• 1,5 su bardağı 300 ml sıcak su
Hamuru İçin;
• 4 su bardağı un
• 1 tatlı kaşığı tuz
• 2 su bardağı ılık su
Sosu İçin;
• 1 tatlı kaşığı Kırmızı toz biber
• 1 çay kaşığı Nane
Yoğurt Sosu İçin;
• 2 su bardağı yoğurt
• 3 diş sarımsak sarımsak
• 3 yemek kaşığı 45 gr Margarin
Mantıları Haşlamak İçin;
• 2 lt Sıcak tavuk suyu ya da normal su
Tavuk Suyunun Yapılışı
Bütün tavuğumuzu iyice yıkayarak temizleyelim. Ardından bir tencereye 6
su bardağı suyumuzu koyalım. Suyumuzun içine 1 soğan, 1 baş sarımsak, 1
havuç, 2 adet defne yaprağı ve bütün tavuğumuzu suyumuzun içine atıp
tavuğumuzu haşlayarak suyunu çıkaralım.
Mantının Yapılışı
Harcı için; tenceremize margarin’imizi ve haşlayıp
didiklediğimiz tavuk etini koyup kavuralım. Üzerine yıkayıp süzdüğümüz
pirinçleri ve tuzu ilave edip kavurmaya devam edelim. Sonra sıcak suyu
ilave edip kısık ateşte, pirinçler suyunu çekene kadar pişirelim.10
dakika dinlendirip karıştıralım.
Hamuru için; bir kaba unu ve
tuzu koyup harmanlayalım. Üzerine azar azar ılık suyu ilave edip hamuru
yoğuralım. Hamuru üçe bölüp açalım ve kare şeklinde keselim.
Kare
şeklinde kestiğimiz hamurlarımızın üzerine tavuklu pirinçli harcımızı
koyalım. Daha sonra hamurlarımızın uçlarını birleştirip kapatalım ve
hepsini yağlı kağıt serili tepsiye dizelim. Önceden ısıtılmış 180°
fırınımızda mantılarımızı kızarana kadar pişirelim. Kızaran
mantılarımızı tencereye alıp mantılarımızın üzerini bir parmak geçecek
şekilde tavuk suyunu dökelim ve mantılarımız suyunu çekene kadar
haşlayalım.
Sos için; bir tavada margarinimizi
eritelim ve içine kırmızı toz biber, nane ekleyelim ve bir miktar
kavuralım. Sarımsaklı yoğurdumuzu hazırlamak içinde sarımsakları bir
tutam tuzla birlikte bir havanda dövelim, dövdüğümüz sarımsakları hafif
sulandırdığımız yoğurdumuza ekleyelim ve karıştıralım.
Trakya Mantı’mızı sos veya sarımsaklı yoğurt eşliğinde servis edebiliriz.
Uzmanından Tavsiyeler
Tavuk suyunu hazırlarken malzemelerimizi su tamamen soğuk iken içine
atalım. Böylelikle su haşlanmaya başladığında suyumuz daha özlü olur ve
suyun miktarından çok fazla azalma olmaz.
Mantıların fırında iyice pişmesini sağlayalım. Aksi halde haşlanırken mantılarımız patlar ve dağılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder